U trendu

U Beogradu održan forum Nove razvojne mogućnosti Kine i oporavak svetske ekonomije

Više srpskih naučnika učestvovalo je danas na forumu „Nove razvojne mogućnosti Kine i oporavak svetske ekonomije“ u beogradskom Institutu za međunarodnu politiku i privredu (IMPP), u organizaciji te ustanove i Kineske medijske grupe (CMG).

Forum, je otvorio direktor IMPP Branislav Đorđević, rekavši da je njegovo održavanje postala tradicija u toj ustanovi, u kojoj su održani veoma sadržajni razgovori sa članovima delegacije kineske Akademije društvenih nauka, saopštila je Kineska medijska grupa (CMG).

Zamenica direktora Instituta Ivona Lađevac rekla je da se Forum održava povodom zasedanja kineskog parlamenta, na kojem je bilo reči o novim planovima i razvojnim inicijativama.

„Sve nove razvojne inicijative koje je Kina pokrenula protekle godine uklapaju se i prate ciljeve Agende za globalni razvoj i održivi razvoj Ujedinjenih nacija. Kina apsolutno podržava multilateralnu saradnju i teži ka rešavanju svih globalnih problema, a to su veliko siromaštvo, borba protiv gladi, zatim dostupnost obrazovanja za sve, bilo gde na planeti, kao i ekonomski rast i poboljšanje stanja životne sredine“, navela je Lađevac.

Na Forumu je putem video linka govorila i novinarka Kineske medijske grupe (CMG) Vang Tingting, koja je ukazala na značaj visokokvalitetnog razvoja kineske ekonomije.

„Na tek završenom godišnjem zasedanju najvišeg zakonodavnog tela i savetodavnog tela Kine, koji je najvažniji događaj u političkom životu Kineza, izraz ‘produktivne snage novog kvaliteta’ pojavio se kao važna tema među zakonodavcima i političkim savetnicima“, kazala je Vang.

Navela je da taj termin „dobija pažnju u kontekstu ekonomske nadogradnje Kine“ i dodala da je u izveštaju o radu vlade, podnetom na otvaranju godišnjeg zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, „naglašeno ubrzanje razvoja produktivnih snaga novog kvaliteta u sklopu napora za modernizacijom kineskog industrijskog sistema“.

„Ova strategija se smatra ključnom za održavanje i unapređenje kvalitetnog rasta Kine, kako sada tako i u budućnosti“, rekla je Vang.

Aleksandar Mitić je govorio o doprinosu kineske Globalne civilizacijske inicijative međunarodnom razvoju.

„Razumljivo je zašto je Globalna civilizacijska inicijativa izazvala interesovanje i dobila značajnu podršku u Ujedinjenim nacijama. Inicijativa poziva na poštovanje različitosti, ona uvažava pravo država da održe svoje vrednosti. Globalna civilizacijska inicijativa ima za cilj da promoviše posebnost i značaj kulutra širom sveta, da se bori protiv jedne vrste jednoumlja, kao i da promoviše naučnu i kulutrnu saradnju“, kazao je Mitić.

Naveo je da je „privlačnost te poruke posebno izražena u Aziji“ i dodao da je predsednik Kine Si Đinping tom inicijativom „pozvao Zapad na uzdržavanje od nametanja osećaja superiornosti“.

Naučni saradnik IMPP Nenad Stekić govorio je o Globalnoj razvojnoj inicijativi Kine i ukazao da je Si Đinping „istakao da je potrebna veća koordinacija ekonomske saradnje velikih sila“.

„Kina se zalaže za univerzalne vrednosti čovečanstva i nudi javna dobra i insistira na njihovom davanju. Konkretni principi inicijativa su poštovanje drugih kao jednakih, usmerenost na bezbednost ljudi, obezbeđivanje sredstava za samostalno razvijanje država“, naveo je Stekić.

Načelnica Centra IMPP za studije kineske inicijative „Pojas i put“ Katarina Zakić ukazala je da su pandemija korona virusa i sukobi u Ukrajini i Pojasu Gaze uticali i na svetsku i na kinesku ekonomiju.

„Ono što možemo da vidimo u ekspozeu kineskog premijera je da je Kina premašila stopu rasta BDP-a od pet odsto i došla do 5,2 odsto. Svaki put kada kineska vlada govori o rezultatima i budućim projekcijama, svuda u svetu se o tome govori. Sa jedne strane, veliki deo zemalja na pozitivan način reaguje na razvoj i napredak Kine, jer im to daje nadu da će i one to jednog dana postići“, kazala je Zakić.

Dodala je da zemlje koje su razvijene kao one na Zapadu gledaju na kineski napredak na dva načina.

„Bez razvoja kineske ekonomije, nema razvoja svetske ekonomije. Ukoliko kineska ekonomija ide silaznom putanjom, to znači da će svetska ekonomija ići nadole“, rekla je Zakić.

Slobodan Popović je govorio o Globalnoj bezbednosnoj inicijativi Kine, koja predstavlja nastavak koraka ka globalnoj bezbednosti, navodi CMG.

„Zdrava ekonomija ne može biti realizovana ukoliko nemate stabilno i bezbedno okruženje. To je jedan od osnovnih principa na kojima će Kina graditi svoju civilizaciju. Kroz jednu od svojih brojnih inicijativa zagovara stav diplomatizacije međunarodnih problema“, naveo je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.