U trendu

U Beogradu petina radi „na crno“

Inspektorat za rad utvrdio je nakon kontrole 190 poslodavaca u Beogradu da skoro 20 odsto angažovanih radi „na crno“, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kontrolisani su poslodavci iz različitih delatnosti (građevinarstvo, ugostiteljstvo i drugi) a inspektori su utvrdili da je od 829 radnika koje su zatekli, 153 radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Prilikom nadzora otkrivena su i tri neregistrovana subjekta, dva u delatnosti građevinarstva i jedan u ugostiteljstvu, navodi se u saopštenju.

Inspektori rada su doneli tri rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalji rad do ispunjavanja propisanih uslova.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, i dva zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela i ukupno 64 rešenja, pedeset osam rešenja u oblasti radnih odnosa i šest u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.