U trendu

U Beogradu prenoćilo 148.448 Turaka, 98 odsto više no lani

BEOGRAD – Turski turisti ostvarili su u toku prvih devet meseci 148.448 noćenja u našoj zemlji, što je za 98 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je danas na konferenciji povodom posete privredne delegacije iz Turske Beogradu, savetnik predsednika PKS-a Miroslav Miletić.

Predstavnici Turske privredne komore, Turkiš erlajnza i avio-kompanije Andadolu Dzete boraviće Srbiji do 25. novembra u cilju promovisanja novog čarter leta između Beograda i Ankare najavljenog za 23. decembar i upoznavanja sa turističkom ponudom naše zemlje.

Miletić je ovom prilikom rekao da saradnja srpske i turske turističko-ugostiteljske prirede vremenom jača i naveo da u prilog tome govore mnoge poslovne delegacije, veliki broj hotela iz turske koji se promovišu na Beogradskom sajmu, ali i vikend putovanja za Instabul i Kapadokiju.

„Potreba za direktnim letom za Ankaru nije samo radi turizma, već i opšte ekonomske saradnje sa Turskom“, rekao je Miletić.

On je istakao da je privredna saradnja dve zemlje značajno unaprđena poslednjih godina, što pokazuje povećanje obaima trgovinske razmene i pojačan interes turskih investitora za ulaganja u Srbiju.

Takođe, osvrnuo se da je Turska značajan spoljnotrgovinski partner naše zemlje i naglasio da se prema podacima iz 2020. ova zemlja nalazi među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

„U prva tri kvartala 2021. ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.198,6 miliona evra. Izvoz je u istom periodu iznosio 196, 7 miliona evra, dok je uvoz dostigao iznos od 1,001,9 miliona evra“, naveo je Miletić.

Prema podaima Agencije za privredne registre Srbije, kaže on, na teritoriji Srbije registrovano je 624 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turske.

Miletić je rekao da su, što se tiče investicija, u prvoj polovini ove godine zabeležena ulaganja turskih rezidenata u Srbiji u iznosu od 37,9 miliona evra.

Na konferenciji je najavljeno da Vlade obe zemlje rade na tome da u narednom periodu građani Srbije u Tursku prelaze samo sa ličnom kartom.

Prisutnima su se na konferenciji obratili i obrazložili znacaj srpsko-turske saradnje ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.