U trendu

U Crnoj Gori ukradeno struje za 1,1 mln evra za šest meseci

PODGORICA – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) obračunao je u prethodnih šest meseci oko 9,3 miliona kilovatsati (kWh) neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrednost oko 1,1 milon evra.

“Oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko 6,3 miliona kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika”, objasnili su iz CEDIS-a, pišu podgoričke ”Vijesti”.

Iz kompanije su poručili da će akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije, koja je započeta u julu prošle godine, biti nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

“Ukupni gubici u elektrodistributivnom sistemu su u diskretnom padu…pritom je tokom prethodne godine preuzeto čak deset odsto više, odnosno 250 miliona kWh više električne energije u odnosu na 2020. godinu”, naveo je CEDIS u saopštenju.

Najviše gubitaka na distributivnoj elektromreži, kako se dodaje, godinama unazad se događa u opštinama Nikšić i Plužine.

”Najčešći oblici neovlašćene potrošnje koje uočavamo na terenu su mehaničke intervencije na brojilu, priključenje mimo brojila i ‘šokiranje’ brojila. Da bi izašli na kraj s navedenim aktivnostima, pored terenskih obilazaka, vršimo i stalni monitoring AMM sistema (sistem pametnih brojila) i obavljamo analizu alarmnih stanja na svim brojilima koja su uključena u sistem”, dodali su iz CEDIS-a.

Takođe su naveli da su 2021. godine podneli 261 krivičnu prijavu, a u prva dva meseca ove godine 38 krivičnih prijava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar