U trendu

U Gornjem Milanovcu nova tehnologija reciklaže asfalta

GORNJI MILANOVAC – U Gornjem Milanovcu demonstrirana je nova tehnologija reciklaže grebanog asfalta, koja se, prema navodima na oficijelnom gornjomilanovačkom sajtu, prvi put radi u Srbiji a reciklirani asfalt kasnije je iskorišćen za krpljenje rupa na gradskom području.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je tom prilikom naveo da je reč o tehnologiji kojom ponovo može da se koristi frezovani asfalt i da se njime rade popravke na putevima, grade biciklističke staze, parking prostori, čak i nekategorisani putevi.

„Na deponiji trenutno imamo 2.900 tona struganog asfalta i želimo da ga ovako iskoristimo. Cilj nam je da i u toku zimskog perioda možemo da kada god ima potrebe radimo popravke a želimo i da smanjimo zagađenje životne sredine, jer su emulzije koje se koriste u ovom procesu na biljnoj bazi i potpuno ekološke“, rekao je on.

Tehnologija predviđa korišćenje 100 odsto frezovanog asfalta po hladnom postupku uz dodatak juvinatora, koji služi da u njemu oživi zastareli bitumen i da mu vrati viskozitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar