U trendu

U Hrvatskoj od danas gas skuplji 16 posto, struja 9,6 odsto

ZAGREB – U Hrvatskoj će od danas biti povećane cene gasa i struje, pri čemu će, uz vladine mere za ublažavanje tog rasta, prosečno domaćinstvo plaćati gas u sistemu javnog snabdevanja 16 posto skuplje, a električnu energiju 9,6 procenata skuplje.

Vlada je u prvoj polovini marta usvojila paket mera za ublažavanje udara rasta cena energenata na domaćinstva vredan 4,8 milijardi kuna (oko 633 miliona evra), podseća Hina dodajući da su tim merama, između ostalog, predviđene izmene Zakona o PDV-u, subvencionisanje cena gasa za domaćinstva i male privrednike, te jednokratna pomoć penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Premije Andrej Plenkvoć je tada sapštio da bi bez tih mera cene struje porasle za 23 posto, a gasa za 79 posto.

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) su poslednjih dana u izjavama za medije iznjeli podatke da će prosečno poskupljenje za jednotarifna brojila iznositi oko 8,5 posto, a za dvotarifna oko 11 posto.

Većina domaćinstava u Hrvatskoj, tačnije dva miliona kupaca u toj kategoriji, još je u sistemu javne usluge snabdevanja energijom, po podacima HEP-a.

Prema računici HEP-a, domaćinstvima s jednotarifnim brojilom i prosečnom godišnjom potrošnjom od 2.000 kWh, mesečni račun porasti sa 185 na 199 kuna (sa 24,4 na 26,2 evra)

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.