U trendu

U Hrvatskoj od sutra gas skuplji za 16 posto, struja za 9,6%

ZAGREB – U Hrvatskoj će od sutra biti povećane cene gasa i struje, pri čemu će, uz vladine mere za ublažavanje tog rasta, prosečno domaćinstvo plaćati gas u sistemu javnog snabdevanja 16 posto skuplje, a električnu energiju 9,6 procenata skuplje.

Vlada je u prvoj polovini marta usvojila paket mera za ublažavanje udara rasta cena energenata na domaćinstva vredan 4,8 milijardi kuna (oko 633 miliona evra), podseća Hina dodajući da su tim merama, između ostalog, predviđene izmene Zakona o PDV-u, subvencionisanje cena gasa za domaćinstva i male privrednike, te jednokratna pomoć penzionerima i pomoći socijalno ugroženima.

Premije Andrej Plenkvoć je tada sapštio da bi bez tih mera cene struje porasle za 23 posto, a gasa za 79 posto.

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) su poslednjih dana u izjavama za medije iznjeli podatke da će prosečno poskupljenje za jednotarifna brojila iznositi oko 8,5 posto, a za dvotarifna oko 11 posto.

Većina domaćinstava u Hrvatskoj, tačnije dva miliona kupaca u toj kategoriji, još uvek je u sistemu javne usluge snabdevanja energijom, po podacima HEP-a.

Prema računici HEP-a, domaćinstvima s jednotarifnim brojilom i prosečnom godišnjom potrošnjom od 2.000 kWh, mesečni račun porasti sa 185 na 199 kuna (sa 24,4 na 26,2 evra)

Prosečna godišnja potrošnja kupaca s dvotarifnim brojilom iznosila je u 2021. godini 3.200 kWh, i njima će, po podacima HEP-a, račun porasti sa oko 250 na oko 280 kuna mesečno (sa 33 na 37 evra).

Usluge snabdevanja električnom energijom na hrvatskom tržištu pružaju još i slovenački Gen.I, kao i E.ON Hrvatska, firma u vlasništvu istoimene nemačke kompanije. I njihove korisnike očekuje rast mesečnih računa.

Što se gasa tiče, Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) je objavila
da je trošak jedne od tri komponente za izračunavanje krajnje cene gasa za javno snabdevanje porastao za čak 141 posto – sa 0,1422 kune po kilovatsatu (kWh) do 31. marta 2022. godine na 0,3425 kuna po kWh za period od 1. aprila ove do 31. marta 2023.

S obzirom na taj rast troškova nabavke plina, prosečna krajnja cena gasa za domaćinstva će od 1. aprila porasti na 0,4610 kuna po kWh (bez PDV-a), ili za 77 posto, naveli su iz Here,.

Međutim, vladin paket mera, koji uz ostalo obuhvata i smanjenje stope PDV-a na gas sa 25 na pet posto, kao i odluku o subvencionisanju cene gasa sa 10 lipa po kilovatsatu, znatno će ublažiti poskupljenje gasa za domaćinstva na prosečnih oko 16 posto, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar