U trendu

U Hrvatskoj otvorena prva geotermalna elektrana

ZAGREB – U bjelovarskom prigradskom naselju Ciglena danas je svečano otvorena prva hrvatska geotermalna elektrana, koja je, kako navodi Poslovni dnevnik, ujedno i najveća u kontinentalnoj Evropi s binarnom tehnologijom.

Turski investitor MB Holding, kakao se dodaje, uložio je u geotermalne izvore u Velikoj Cigleni 325 miliona kuna (43,6 miliona evra) kako bi izgradio geotermalnu elektranu bruto snage 16,5 MW, koja energijom može da snabdeva 29 hiljada domaćinstava, a zapošljava deset radnika.

U realizaciju projekta bile su uključene i hrvatske kompanije koje su odradile više od pola posla, pa tako udeo usluga i opreme nabavljene na hrvatskom tržištu iznosi 220 miliona kuna (29,5 miliona evra), odnosno 68 posto, rečeno je na ceremoniji otvaranja.

Predsednik uprave MB Holdinga Muharem Balat rekao je da u Turskoj imaju pet geotermalnih elektrana i da se nadaju da će u Hrvatskoj „izgraditi jednak broj, ako ne i više“.

Dodao je da se geotermalna energija, za razliku od solarne i energije vetra, može koristiti 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

Rukovodilac projekta Dragutin Domitrović objasnio je da se geotermalna voda crpi s dubine od oko 2.800 metara i na površinu dolazi pri temperaturi od 166 stepeni Celzijusa.

Nakon Bjelovara, MB Holding planira da nastavi ulaganja u Hrvatskoj u Legradu, gde je planirana izgradnja geotermalne elektrane očekivane snage od 19,9 MW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.