U trendu

U Italiji farma pod vodom proizvodi povrće i razvija turizam

ĐENOVA – Jagode, paradaiz, tikvice, aloa vera i pečurke ponovo će se uzgajati na farmi pod vodom „Nemov vrt“ nedaleko od Đenove, koja je obnovljena nakon olujnih razaranja i posledica pandemije.

Osim uzgoja povrća, u projekat su uključeni turizam, uzgoj ribe, morskih algi i naučno-istraživačka laboratorija, kao i podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Farma se sastoji od šest podvodnih staklenika u obliku kupola i dobila je naziv po uzoru na popularni animirani film „Potraga za Nemom“, prenosi Agroklub.

Nakon otvaranja 2012. u ovom projektu pod vodom počele su da se proizvode različite biljne vrste od različitih sorti salati, preko pasulja i graška, do gljiva, paradaiza i jagoda.

Cilj projekta je da se stvori alternativni sistem poljoprivrede, posebno posvećen onim područjima gde zbog spoljnih i ekonomskih uslova, kao i morfoloških razloga, biljke ne mogu da rastu.

Iako je ova farma počela sa svojim radom pre devet godina, u oktobru 2019. je zbog olujnog nevremena pretrpela štetu, pa je zatvorena.

Medutim, intenzivno se radilo kako bi se obnovile kupole ispunjenje vazduhom, koje su usidrene na dno mora, namenjene za uzgajanje povrća.

Zbog ograničenja vezanih za pandemiju radovi su odloženi, ali nedavno farma je ponovo otvorena, a njeni osnivači kažu da je otpornija nego ikad.

„Svake godine otkrivamo nove moguće primene za biosferu“, napomenuo je za Euronews glavni koordinator ovog projekta Đani Fontanes.

Inace, ova bašta je opisana kao samoodrživo rešenje, jer koristi obnovljivu energiju dobijenu od sunca i vode dobijene desalinizacijom morske vode.

Takode, mikroklima i toplotni uslovi optimalni su za rast biljaka i postizanje prinosa, za razliku od konvencionalnih staklenika, i ne zahtevaju dodatne izvore energije.

Prema rečima osnivača, podvodna farma je ekološki prihvatljivo rešenje, jer nema interakcije sa morskim svetom i srodnim ekosistemima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.