U kasi PIO fonda pet milijardi dinara više

Zahvaljujući boljoj zaposlenosti, daleko boljoj naplati doprinosa i većoj fiskalnoj disciplini mi možemo da kažemo da nam je kasa punija, a zaključno sa 22.junom u kasu PIO fonda je uplaćeno pet milijardi dinara više nego što je planirano, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je prilikom obilaska penzionera koji se nalaze na besplatnoj rehabilitaciji u Vrnjačkoj Banji rekao, da je povećanje prihoda u kasi veće za 2,81 odsto u odnosu na planirano i da su zahvaljujući tome obavezne dotacije koje idu na svaku od penzija toliko smanjene da PIO fond neće povući 11,5 milijardi dinara.

„Kada dobro radite, kada imate više zaposlenih, kada se bolje naplaćuju doprinosi možete da vodite računa o penzionerskom standardu. Politika vlade Aleksandra Vučića je bila, i svaka sledeća vlada na koju presudno bude uticao Vučić nastaviće sa tom i takvom politikom, da sve što zaradino najpre podelimo sa onima koji su najzaslužniji, da oni koji su najsiromašniji prvi osete zašto je dobro što smo u mirnoj državi, što smo obezbedili fiskalnu konsolidaciju i zato danas možemo da kažemo da smo 12.500 penzionera poslali u banje“, naveo je Vulin.

On je dodao da je ove godine 1000 penzionera više poslato u banje.

„Zahvaljujući većoj količini novca, zahvaljujući tome što nismo povukli 11,5 milijardi dinara mi smo ove godine obezbedili da se penzije dotiraju sa 35 procenata, a nadamo se, ako se ovako nastavi da ćemo do kraja godine to raditi sa 33 procenata. Radi poređenja, 2012. država je dotirala svaku penziju sa 48 odsto“, istakao je Vulin.

Direktor hotela Merkur, Dejan Stanojević u kome penzioneri dobijaju besplatnu rehabilitaciju, rekao je da je od ove godine krenula i akcija besplatne rehabilitacije sa ratnim vojnim invalidima kojih će oko 250 doći u banju.

„Ovo je na zadovoljstvo korisnika, nas u hotelu i svih u zajednici. Pacijenti, penzioneri i sa najnižim primanjima imaju mogućnost da budu gosti hotela i osete poboljšanje svog zdravlja i to je naša misija i ono što je najvažnije“, rekao je Stanojević.

Zamenik direktora PIO fonda, Aleksandar Milošević rekao je da je jedan od osnovnih zadataka ovog fonda briga o penzionerima.

„Fond svake godine vrši korekciju pravilnika o društvenom standardu penzionera kojom proširuje brigu o penzionerim, tako smo ove godine prvi put u pravilnik uveli da osim toga što penzioneri sami biraju u koju banju hoće da idu ovog puta slepa lica imaju i pratioca što je velika novina“, rekao je Milošević.

On je dodao je bilo 40.000 zahteva za korišćenje besplatne rehabilitacije u banjama i da će ove godine 1.500 penzionera više nego prošle godine otići u banje zahvaljujući boljoj naplati doprinosa.

Predsednik opštine Vrnjačka banja, Boban Đurović rekao je da je ponosan što je specijalna bolnica Merkur uspela da konkuriše i dobije svih pet programa u saradnji sa ministarstvon.

„To povećava broj gostiju, ali je i velika reklama jer su svi koji dođu jako zadovoljni što je doprinos i za Vrnjačku banju i za celu Srbiju“, rekao je Đurović.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Balkan

    Tako lepo prosto neverovatno sada cemo mi penzioneri da uzivamo, tako nam dobro ide. Nego onako usput kada ce da se ukone privremeni zakon o umenjenju penzija zarad boljitka drzave? Kada je ovako dobro verovatno uskoro odnosno samo sto nije.

  2. zoran

    Verujete Vulinu!?

Napišite komentar