U trendu

U Kini počela sezona 'berbe' kraba

Ovogodišnja sezona prikupljanja veoma traženih kineskih slatkovodnih rakova počela je 25. septembra na jezeru Jangčeng u Sudžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Đangsu.

Kako piše Sinhua, očekuje se da će biti prikupljeno ukupno oko 11.000 tona ukusnih i skupih kraba, što je 1.600 tona više nego prošle godine, rekao je Gu Donghua, zamenik šefa opštinskog biroa za poljoprivredu i ruralna pitanja Sudžoua.

Rakovi su ove godine veći nego prošle jer je bilo manje dana sa visokom temperaturom, bilo je dovoljno padavina i manje tajfuna, što je stvorilo pogodno okruženje za razmnožavanje kraba, rekao je Sju Hao, lokalni uzgajivač.

Početak ovogodišnje “berbe” kraba obeležen je ceremonijiom koja je održana 25. septemrba u gradu Šađiabang, a krabe sa jezera Jangčeng obeležavaju se posebnom etiketom koja je dokazautentičnog porekla.

Kinezi imaju običaj da jedu rakove u jesen kada je meso najbolje. Tradicija seže u prošlost do dinastije Han (202. p. n. e.-220. n. e.).

Veruje se da su krabe dobre budući da se na kineskom reč rak  – „sie “ izgovara isto kao i reč koja znači „hvala“, navodi Sinhua.

  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar