U trendu

U Kragujevcu počeli radovi na izgradnji kanalizacione mreže

KRAGUJEVAC – U okviru projekta „Čista Srbija“, koji Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture realizuje u partnerstvu sa kineskim investitorima u 14 lokalnih samouprava, danas su i u Kragujevcu počeli radovi na izgradnji kanalizacione mreže ukupne dužine 363 kilometara.

Početku radova na izgradnji prvih 40 kilometara mreže prisustvovali ambasadorka NR Kine Čen Bo i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Ovaj projekat ima veliki značaj za zaštitu životne sredine i poboljšanje kvaliteta života. Srećna sam da će kineska kompanija tome dati svoj doprinos. Zahvalni smo ministru na poverenju u kineske kompanije i kinesku tehnologiju i uverena sam da će kompanija ‘Ćina road and bridge Corporation’ (CRBC) učiniti sve da na vreme ispuni svoje obaveze. Oni već imaju puno iskustva u izvođenju radova u Srbiji I ovog puta će verujem sve uraditi uspešno, uz korišćenje najnovijih tehnologija, kao partneri na ovom važnom projektu“, rekla je kineska ambasadorka.

Ministar Momirović prilikom obilaska radova istakao je važnost saradnje sa kineskim partnerima na projektu “Čista Srbija”.

“Kompletan projekat ovde u Kragujevcu će podrazumevati 330 kilometara najsavremenije kanalizacione infrastrukture, dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponije. Želimo da građani Kragujevca imaju komunalnu infrastrukturu i ekološke uslove kao što imaju zemlje razvijene Evrope“, kazao je Momirović.

„Iskoristio bih priliku da se zahvalim ambasadorki Čen Bo na svemu što smo do sada zajedno postigli. Često je naš fokus usmeren na auto puteve, brze saobraćajnice, brze pruge i zajednički smo mnogo toga uradili, ali ono što danas ovde počinjemo i onaj investicioni talas koji smo zajedno pokrenuli da izgradimo ove ekološke projekte, to je ono što je ključno za ovu zemlju. Kako bismo našoj deci ostavili čistu Srbiju“, istakao je ministar Momirović.

On je naveo da je planirano da u narednih pet godina bude investirano četiri milijarde evra kako bi 80 posto lokalnih samouprava u Srbiji imalo izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da radovi u Kragujevcu podrazumevaju rekonstrukciju postojeće, ali i izgradnju nove kanalizacione mreže ukupne dužine 363 kilometara, a vrednost radova je 190 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar