U trendu

U Libanu „pod lupom“ finansijski transferi političara

BEJRUT – Libanska centralna banka zatražila je od poslovnih banaka da istraže novčane transfere političara i vladinih službenika u inostranstvo u periodu od 17. i 31. decembra, kada su antivladini protesti naterali banke da primene neformalne kontrole kapitala koje blokiraju takve transakcije.

Komisija za borbu protiv pranja novca je u cirkularnom pismu od 9. januara zatražila od banaka da identifikuju libanke izvore sredstava deponovanih na inostranim računima i da prijave sumnjive aktivnosti u vezi sa takvim računima, javlja Rojters.

U cirkularu, u koji je britanska agencija danas imala uvid, zatraženo je od banaka da ispoštuju nalog do 31. januara.

U drugom cirkularnom pismu, datiranom 14. januara, Libanska komisija za kontrolu banaka traži od banaka datume i iznose transfera u Švajcarsku od 17. oktobra naovamo, ne zahtevajući imena klijenata koji su izvršili transfere.

Bankama je naloženo da informacije dostave u roku od nedelju dana.

Libanska ekonomska kriza se pojačala prošle godine pošto je smanjenje deviznog priliva dovelo do nedostatka dolara potrebnih za finansiranje državnog deficita i uvoznih potreba. U nastojanju da spreče odliv kapitala, banke su od oktobra pooštrile kontrolu podizanja gotovine i transfera u inostranstvo.

Gnev prema bankama izazvao je u utorak nasilne proteste u Bejrutu tokom kojih je veliki broj banaka demoliran.

Guverner centralne banke Rijad Salameh je, u intervjuu za libansku televiziju MTV prošle sedmice, rekao da je od njega zatraženo da istraži transfere koji su izvršeni posle 17. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar