U trendu

U Luksemburgu naloženo bankama da zamrznu sredstva Ekvadora

LONDON – Luksemburški javni izvršitelj naložiio je bankama u toj zemlji da zamrznu sredstva na računima Ekvadora, jer ta zemlja nije izmirila dug od 391 milion dolara prema Perenku na šta se obavezala nagodbom u sporu sa anglo-francuskom naftnom kompanijom, pokazuju dokumenta u koja je uvid imao Rojters.

Vlada Ekvadora se u junu 2021. obavezala da će ispoštovati dug prema Perenku, shodno presudi Međunarodnog centra Svetske banke za investicione sporove (ICSID), a u kojoj je navedeno da je Ekvador nezakonito okončao sporazum o podeli proizvodnje sa pomenutom kompanijom.

Ekvadorski državni pravni zastupnik je izjavio da je zbog oskudnih finansija vlada prošle godine kontaktirala Perenka radi pregovara o planu otplate duga.

„Perenko do danas, nakon više od godinu dana, još uvek nije dobio nijedan dolar od Ekvadora“, navodi se u današnjem saopštenju te kompanije i dodaje da će „preduzeti korake protiv Ekvadora u Luksemburgu i drugim jurisdikcijama kako bi ostvarili svoja prava na isplatu“.

Dokument u koji je Rojters imao uvid pokazuje da je luksemburška izvršiteljska firma „Pjer Bijel i Džefri Gol“ 28. jula izdala u ime Perenka nalog za 122 bankarska subjekta u toj zemlji, među kojima su i Dojče banka, Kredi Svis i HSBC, da zamrznu sredstva na računima koje koristi Ekvador.

Zaposleni u firmi koja je sudski izvršitelj odbili su komentar kada ih je kontaktirala britanska agencija uz obrazloženje da nisu ovlašćeni da razgovaraju sa strankama koje nisu uključene u slučaj.

Rojters nije mogao odmah da utvrdi kolika sredstva Ekvador drži na računima u Luksemburgu.

Ova latinoamerička zemlja je pre dve godine propustila da plati spoljni dug od 17,4 milijarde dolara, ophrvana jednom od najgorih epidemija korona virusa u regionu nakon višegodišnje ekonomske stagnacije.

U okviru restrukturiranja duga koje je usledilo, Ekvador je prodao nove obveznice sa rokom dospeća 2030., 2035. i 2040. godine koje kotiraju na luksemburškoj berzi. Kamate za mnoge od tih obveznica dospele su 31. jula.

Za sada nije jasno kakav bi uticaj zamrzavanje moglo da ima na sposobnost Ekvadora da izvrši ta plaćanja. Među investitorima koji su uložili u međunarodne obveznice Ekvadora su i veliki fondovi za upravljanje imovinom kao što su BlekRok, PIMKO i JPMorgan, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.