U trendu

U narednih godinu dana 3 skupa sa privrednicima iz dijaspor

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima organizovaće tri velike međunarodne investicione konferencije u narednih godinu dana, saopštila je PKS.

Predsednik PKS, Marko Čadež rekao je da će do kraja ove godine biti organizovan skup naših privrednika iz dijaspore u Švajcarskoj, a početkom 2022. u Austiji i Nemačkoj.

„Privredna komora Srbije će obezbediti informacije preko svojih 16 regionalnih komora o konkretnim projektima na lokalu u koje je već sada moguće investirati, od sektora turizma, ulaganja u banjske centre i otvaranje etno sela do poljoprivrede i IT sektora. „Cilj je da se nakon više decenija pokušaja, najzad omogući našim građanima iz dijaspore da tačno znaju koji su projekti aktuelni i gde mogu da investiraju svoj novac i pokrenu biznis u Srbiji“, rekao je Čadež.

Kroz projekat „Poveži se Srbijo“, nakon Švajcarkse, Austije i Nemačke, investicione konferencije će se organizovati i u ostalim državama sveta u kojima živi naša dijaspora.

Čadež je rekao da PKS može da pomogne svim zainteresovanima iz dijaspore koji žele da uažu u kraj iz kojeg potiču, i da im se administrativni postupci u lokalnim sredinama pojednostave i ubrzaju.

Predsednik PKS dodao je da bi za naše građane u dijaspori bilo značajno da se kroz projekat „Tačka povratka“ u diplomatsko-konzularnim odeljenjima Srbije širom sveta, otvore informativni centri koji će nuditi sve informacije o aktuelnim projektima.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ističe da je cilj da se kroz saradnju sa PKS, sa višedecenijske priče o potencijalima dijaspore, pređe na konkretna dela i našim uspešnim ljudima ponude privredni projekti u kojima mogu da učestvuju.

U planu je i formiranje novog Poslovnog saveta za dijasporu 2021-2024 PKS, koji će kroz konkretne aktivnosti raditi na tome da se jedan deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa, i otvaranje radnih mesta u Srbiji.

Plan je da se do kraja godine pusti u rad onlajn baza investicionih projekata koja je trenutno u izradi kroz projekat „Poveži se Srbijo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.