U oktobru trgovinski pregovori Kine i SAD u Vašingtonu

PEKING – Zvaničnici Kine i Sjedinjenih Država su se dogovorili da početkom oktobra u Vašingtonu budu održani trgovinski pregovori na visokom nivou, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine, usled bojazni da bi eskalirajući trgovinski rat mogao pokrenuti recesiju u globalnoj ekonomiji.

Najava nove runde pregovora je usledila nakon telefonskog razgovora između kineskog vicepremijera Ljua Hea, američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtizera i američkog ministra finansija Stivena Menučina, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

I guverner kineske centralne banke Ji Gang je učestvovao u razgovorima sa američkim trgovinskim zvaničnicima.

„Obe strane su se saglasile da treba da rade zajedno i preduzmu praktične akcije kako bi se stvorili dobri uslovi za konsultacije“, saopštilo je ministarstvo.

Trgovinske delegacije dve zemlje imaće pregovore i sredinom septembra, pre pregovora na visokom nivou sledećeg meseca, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Portparol trgovinske Kancelarije SAD potvrdio je da su Lajtizer i Menučin razgovarali sa LJuom, i da su se složili da se u Vašingtonu održe trgovinski pregovori na ministarskom nivou „u narednim nedeljama“.

Sjedinjene Države su u nedelju počele sa uvođenjem 15-procentnih carina na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore sa ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela 5-procentnu tarifu na američku naftu.

Nakon takvih akcija Vašingtona, Kina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.