U trendu

U Pekingu proglašena Godina zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje sa CIE

Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine Kine proglasilo je Godinu zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), objavila je Kineska medijska grupa.

Ceremoniji su prisustvovali zvaničnici Ministarstva za ekologiju i zaštitu životne sredine Kine, Ministarstva spoljnih poslova, predstavnici ambasada Albanije, BiH, Češke, Srbije i drugih zemalja CIE u Kini.

Na samitu lidera Kine i zemalja CIE održanom u februaru usvojen je Pekinški akcioni plan za saradnju za 2021, kojim je odredjeno da će ova godina biti Godina zelenog razvoja i zaštite životne sredine.

Predsednik Kine Si Djinping je na tom samitu predložio da Kina i zemlje CIE prodube saradnju i razmenu u pogledu zelene ekonomije, čiste energije, digitalne ekonomije i elektronske trgovine.

Zamenik ministra za ekologiju i zaštitu životne sredine Sun Djinlung je u govoru na ceremoniji istakao da je zeleni razvoj već postao svetski trend, a produbljivanje saradnje Kine i zemalja CIE u oblasti zelenog razvoja i čiste energije daće novi zamah njihovoj budućoj saradnji u zaštiti životne sredine.

Sun je rekao da Kina, kao odgovorna zemlja, aktivno učestvuje u globalnom upravljanju životnom sredinom.

On je dodao da je predsednik Si Djinping na 75. Generalnoj skupštini UN objavio da Kina nastoji da emisija ugljenika u toj zemlji dostigne vrhunac pre 2030. godine, dok će zemlja postati ugljenično neutralna pre 2060, što je pokazalo odlučnost Kine da aktivno reagovuje na klimatske promene i postigne  visokokvalitetni razvoj koji se bazira na ekologiji i niskoj emisiji ugljenika.

Sun je najavio da će 15. konferencija potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti biti održana u oktobru u kineskom gradu Kunmingu. On je rekao da će Kina dobro ispuniti obavezu domaćina kako bi dala doprinos očuvanju globalne biološke raznolikosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.