U trendu

U PKS održan Poslovni forum Srbija-Azerbejdžan

Srbija i Ažerbejdžan do sada nisu iskoristili sve potencijale za privrednu saradnju, koja bi posebno mogla da se intezivira u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, farmaceutske industrije, petrohemije i naftne industrije, transporta, kao i turizma, rečeno je danas na Poslovnom forumu Srbija – Azerbejdžan u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu, na kome je učestvovalo 18 kompanija iz Azerbejdžana i 20 firmi iz Srbije, najavljeno je i da će do kraja godine biti otvorena direktna avio-linija između Beograda i Bakua, koja bi dodatno trebalo da podstakne privrednu saradnju dve zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković pozvao je privrednike dve zemlje da uspostave kontakt i počnu saradnju, podsetivši na strateško partnerstvo dve zemlje.

„Imamo izvanredne lične odnose između dva šefa država, dobra komunikacija dve vlade i podršku na međunarodnoj političkoj sceni gde delimo gledišta po pitanju stubova međunarodnog pravnog poretka, kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država“, rekao je on.

Selaković je kazao da će se prepreke za poslovanje smanjiti uspostavljanjem direktne avio-linije između dva glavna grada, navodeći da je sada delegaciji iz Bakua trebalo 11 sati da dođu u Beograd.

Naveo je i da bi šansa za zajedničke projekte privrednika dve zemlje mogla biti težnja Azerbejdžan, koji je bogat naftom i gasom, da diversifikuje svoju ekonomiju.

„Postoje nekoliko privrednih oblasti u kojima bi mogli da sarađujemo kao što su farmaceutska industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija, transport, petrohemija i energetika“, rekao je srpski ministar.

Ministar za rad i socijalnu zaštite Azerbejdžana Sahil Babajev rekao je da Srbija i Azerbejdžan nisu samo prijateljske zemlje, već i strateški partneri, te da postoji snažna volja lidera i vlada dve zemlje da se uspostavi najbolja moguća ekonomska saradnja.

„Pravi i održivi biznis sprovodi privatni sektor, a na vladama dve zemlje je da uspostave uslove kako bi podržali međusobnu saradnju. Zato pozivam privrednike dve zemlje da sarađuju, jer postoji politička volja u dve zemlje da se to sprovede na najbolji način“, kazao je on.

Babjev je naveo da su već ispunjeni preduslovi da se to ostvari, odnosno normativna i pravna osnova, poput potpisanog Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazum o zaštiti investicija.

„Ne postoje nikakve restrikcije i ograničenja za razvoj odnosa dve zemlje“, kazao je Babajev.

Dodao je da iz te perspektive ohrabruje privrednike Srbije i Azerbejdžana da unaprede odnose.

„Trgovinski i investicioni odnosi Srbije i Azerbejdžana se razvijaju, ali apsolutne cifre su mnogo niže od našeg potencijala za saradnju“, kazao je on.

I Babajev je naglasio da je Azerbejdžan zainteresovan za saradnju u oblasti farmaceutske industrije, poljoprivrede, pre svega voćarstva, povrtarstva i stočarstva, potom turizma, energetike i transporta.

Direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović ocenio je da je veoma važno i što je Srbija potpisala sporazume sa Agencijom za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana.

„Važno je i da privrednici obe zemlje na jednostavan način i na vreme mogu da dobiju prave informacije koje bi im koristile za poslovanje“, kazao je Vesović.

On se nada da će forum pomoći da privrednici dve zemlje pronađu partnere sa kojima će sarađivati ubuduće.

Forum u PKS održava se u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Azerbejdžan Srbiji i zasedanja 7. sednice Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Poslovni forum organizovala je PKS u saradnji sa Agencijom za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana (AZPROMO) i Ambasadom Azerbejdžana u Srbiji.

Na forumu su predstavljen privredni potencijal Azerbejdžana, kao i teme iz trgovinsko-ekonomske oblasti, zatim energetike, privrede, zdravstva, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture, prosvete, turizma, telekomunikacija, kulture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.