U trendu

U PKS održan Poslovni forum Srbija-Rumnuija uz učešće više od 70 firmi

U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan Poslovni foruma srpskih i rumunskih privrednika, na kome je učestvovalo više od 70 kompanija iz dve zemlje.

„Pozivam sve kompanije iz Srbije koje traže potencijalne partnere u Rumuniji da se i dalje javljaju PKS“, kazao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihajlo Vesović na forum na kojem su učestvovale 31 rumunska kompanija i 43 iz Srbije.

Najavio je i da se na jesen planira uzvratna poseta privredne delegacije Srbije Rumuniji jer, kako je naveo, srpska privreda deset godina nije bila organizovano prisutna na nekom od sajmova u susednoj zemlji.

Vesović je istakao da je Rumunija jedan od najvažnijih evropskih partnera Srbije i jedna od najvećih ekonomija sa kojom se Srbije graniči.

„Rumunija je za Srbiju značajna u strateškom smislu, zbog veze koju imao preko Dunava sa Crnim morem i lukom Konstanca, ali i kao primer koliko ulazak u EU može da pomogne da se zemlja transformiše, da na preduje i postane značajna industrijska i poljoprivredna sila unutar Unije“, kazao je Vesović.

On je istakao da će se nakon današnjeg poslovnog susreta dve komore fokusirati na to da se podigne trgovinska saradnja Srbije i Rumunije koja je prošle godine dostigla 2,5 milijardi evra.

„Na koji način možemo da iskoristimo prednosti Dunava, luke Konstanca, ali i ono što je danas najvažnije u ekonomskim odnosima, sigurnost hrane i sigurnost energetike“, rekao je Vesović.

Podsetio je Srbija i Rumunija dele Dunav i hidroelektranu Đerdap, kao i da je Rumunija jedan od najvećih proizvođača žita, kukuruza i suncokreta u Evropi, kojoj su prinosi u poljoprivredi važni kao i Srbiji.

„Privlačimo potencijalno iste investitore i važno je da oni ulagači koji dolaze u jednu zemlje traže potencijalne lokalne dobavljače i u onoj drugoj. Već imamo primere nemačkih kompanija koje su investirale i u Rumuniji i u Srbiji“, kazao je Vesović.

On je dodao da takve kompanije insistiraju na brzom prometu robe, ljudi i kapitala i zato će se kod državnih organa obe zemlje insistirati da se uradi više na poboljšanju železničke i putne infrastrukture, kao i rečnoj, kako bi Dunav bio iskorišćen u punom kapacitetu.

„Insistiramo i da se otvore novi granični prelazi ili da se proširi trad postojećih, kako kamioni i roba ne bi nepotrebno čekali i išli dužim putevima i da svi programi prekogranične saradnje budu među političkim prioritetima, jer ekonomski već postoje“, naglasio je Vesović.

Predsednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban kazao je da je Srbija značajan partner Rumunije, te da trenutno ima registrovano 760 firmi sa srpskim kapitalom.

Dodao je da su Rumunija zalaže za poboljšanje transporta Dunavom, navodeći da su od svih podunavskih zemalja za sada zainteresovane još samo Srbija i Austrija, uprkos tome što bi to bilo u skladu sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama i projektom korišćenja unutrašnjih voda Evrope.

„Mi Dunavom možemo da prevozimo 18.000 tona robe odjednom, što je bolje nego da se ta roba transportuje putevima“, rekao je Daraban.

Kako je istakao, u Rumuniji žele da i Save bude plovna, kako bi se od Konstance stiglo do Banjaluke.

Daraban smatra i da bi udruživanje kompanija iz regiona olakšalo nastupe na tržištima drugih kontinenta, poput Južne Amerike, koje je sada gotovo nedostižno za firme pojedinačno.

Rumunske kompanije koje su se predstavile u PKS su iz sektora građevinarstva, IKT-a, tekstilne industrije, energetike i transporta.

Razvojna agencija Srbije i Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju predstavili su investicione mogućnosti obe zemlje, pre nego što su predstavnici kompanija počeli poslovne razgovore o mogućoj saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.