U trendu

U projektu „Volim reku a ti“ ronioci cistili Adu Ciganliju

BEOGRAD – Više desetina ronilaca danas je u okrivu projekta „Volim reku a ti?“ koji zajedno realizuju Henkel Srbija i Savez organizacija podvodnih aktivnosti Srbije (SOPAS) vadilo otpad i smeće iz jezera na Adi Ciganliji.

Ove godine beogradska Ada je sedma lokacija na kojoj se realizuje projekat „Volim reku, a ti?“, a prethodno su ronioci čistili vode Zavojskog jezera kod Pirota, Gradskog jezero u Beloj Crkvi, jezera Vrutci kod Užica, gradskog kupališta Štrand na Velikom bačkom kanalu kod Sombora, jezero Ćelije kod Kruševca i Dunavac – gradsku plažu u Apatinu.

Menadžer za razvoj kategorija i marketinga u prodaji Henkela Milica Šljivančanin rekla da je projekat „Volim reku, a ti“ veoma značajan ne samo zato što je Henkel kao kompanija posvećen održivosti, nego i jer na ovaj način doprinosi i lokalnoj zajednici u kojoj ta kompanija posluje.

„Kroz ovaj projekat implementiramo jedan od stubova naše strategije a to je zaštita životne sredine pre svega vodenih površina“, rekla je ona.

Podsetila je da je 2022. treća godina kako se sprovodimo projekat.

„Uspeli smo da skupimo preko pet tona otpada. Širili smo projekat sa brojem lokacija. Zaista smo ponosni što smo ove godine proširili projekat na sedam lokacija“, rekla je ona.

Dodala je da je projekat „Volim reku, a ti“ dugoročna inicijativa.

„Henkel kao kompanija posvećena je održvisti i ovaj projekat vidi kao dugoročnu inicijativu. Planiramo ne samo da realizujemo u narednim godinama, već i da broj lokacija povećamo“, poručila je ona.

Predsednik Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Srbije Božana Ostojić ocenila je kao izuzetno značajnu saradnju sa Henkelom jer su velika podrška našem Savezu u organizaciji akcije.

„Tako su pokazali da stvarno brinu o životnoj sredini. Drago mi je da ovu akciju širimo i da ćemo na godinu imati još više lokacija koje ćemo raditi, i još više aktivnosti implementirati“, rekla je ona.

Dodala je da se zajedničkim akcija šalje poruka koliko je važno očuvanje životne sredine, i koliko su važne vode za naš opstanak.

Istakla je da je na lokacijama na kojima su radili akcije čišćenja sve manje i manje smeća.

„Ipak ostavljamo neki utisak na ljude i lokaciju. Kao Savez uticali smo i na region, jer u Hrvatskoj ovakve akcije nisu rađene ali kad smo mi počeli i oni su krenuli da rade. I u Bosni i Hercegovini takođe“, rekla je ona.

Govoreći o rezultatima rekla je da je prve godine samo na Adi izvađenoi dve tone otpada, a prošle godine 200 kilograma.

„U proseku na svakoj od lokacija izvadimo između 300 i 500 kilograma otpada. Najveći problem su ono što nije fizički teško ali je ružno, kao plastične flaše, limenke, ambalaža. Toga je najviše i najviše smeta i iritira“, rekla je ona i dodala da bi volela kada bi to moglo da se redukujue.

Henkel Srbija navodi da ovaj projekta treću godinu za redom realizuje prateći globalnu Strategiju održivosti koja ima za cilj i očuvanje biodiverziteta kroz brigu o vodi, zemljištu i šumama.

Projekat „Volim reku, a ti?“ dobitnik je Nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

Projekat sprovodi Henkelov poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija u sklopu kampanje „Mi i vi zajedno za čistiji svet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.