U trendu

U PTT muzeju otvorena izloĹžba 'Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915'

Tematska izloĹžba „Kraljevina Srbija u Prvom svetskom ratu 1914-1915“ otvorena je u PTT muzeju u Beogradu, saopĹĄtila je danas PoĹĄta Srbije.

Izložbu je otvorio Milan Radovanović, nekadašnji predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu.

Izložba predstavlja dopisne karte – pisma, dopisnice, razglednice, i knjige u kojima Radovanović dokumentuje vrednost pošte, ne samo kao sredstva komunikacije u smislu događanja na frontu, već i pošte kao lične vesti, navodi se u saopštenju.

„U prilog tome govore i podaci iz knjige iz kojih saznajemo da je kroz Solun proĹĄlo viĹĄe od 23 miliona poĹĄtanskih poĹĄiljki – ka i iz Soluna, ĹĄto je zaista impozantno. PoĹĄta je u ratnim razaranjima i golgoti za naĹĄe vojnike i one koji su ih čekali kod kuće, značila – vest, često jedinu. PoĹĄta–vest je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočaranja“, izjavio je Radovanović, koji je na temu Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu objavio viĹĄe od 100 radova u zemlji i inostranstvu.

Rukovodilac Sektora za poslove PTT muzeja u Pošti Srbije Marko Jelić je rekao da mu je drago što će javnost biti u prilici da uživa u delu srpske baštine koji pored filatelističke vrednosti ima mnogostruki istorijski značaj.

IzloĹžba je otvorena do 14. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.