U PTT muzeju otvorena izložba posvećena naivnom slikarstvu iz Kovačice

Pošta Srbije otvorila je danas izložbu „Kovačičko naivno slikarstvo – Dobar glas daleko se čuje“, u saradnji sa Ambasadom Slovačke u Srbiji i Fondacijom Babka iz Kovačice, koja predstavlja dela naivnih slikara iz Kovačice, a za posetioce biće otvorena do 12. februara.

„Naivno slikarstvo vojvođanskih Slovaka od lokalnog društvenog fenomena druge polovine 20. veka, preraslo je kulturološki projekat od nacionalnog značaja, što je potvrđeno i upućivanjem kandidature za upisivanje na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa“, rekao je ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha.

Rosoha se zahvalio na saradnji svim institucijama koje su učestvolale u ovom projektu i pozitivno ocenio saradnju sa Poštom Srbije i PTT muzejom.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević istakao je da se slovačka nacionalna manjina oseća kao deo Srbije i njenog naroda, da ne postoji razlika između naroda, već da su sastavni deo društva.

„Ne čudi što je Srbija podržala vas i na listi UNESCO, mi želimo da podržimo slovačku nacionalnu manjinu i naše prijatelje i da se naivna umetnost nađe na toj listi“, kazao je Đorđević.

Dodao je da je, pored umetničke vrednosti nadaleko poznate i izuzetno cenjene naivne umetnosti kovačičkih likovnih umetnika važno ukazati na bogastvo različitosti i poruke zajedništva i suživota koje ona šalje.

Đorđević je istakao da postoje tri razloga zašto je Pošta podržala naivnu umetnost, pored toga što je deo kulture i njenog života.

On je kao prvi razlog, najavio da će Pošta u oktobru, prilikom posete izaslanice EU, zadužene za kulturu, izdati posebne prigodne marke na kojima će biti umetnička dela osam slikara iz Kovačice.

„Drugi razlog, želimo da odamo poštovanje svima vama, a treće – zahvalnost našem ambasadoru koji u utorak napušta Srbiju, da to bude kruna njegovog posla i svega što je radio“, istakao je Đorđević.

Autor izložbe i osnivač Fondacije i Galerije „Babka“ Pavel Babka govorio je o doseljavanju Slovaka na područje današnje Vojvodine pre 222 godine, osnivanju Kovačice i počecima naivnog slikarstva koji su zabeleženi između dva svetska rata o čemu svedoče sačuvane slike iz tog perioda. Prva izložba organizovana je 1952. godine, kada je obeleženo 150 godina od osnivanja Kovačice.

Istakao je da su posebno dva imena Kovačicu proslavila u celom svetu, Martin Jonaš i Zuzana Halupov, čiji jubileji, 100 godina od rođenja će biti prigodno obeleženi 9. maja 2024. i 5. februara naredne godine u Kovačici.

„Listu Kovačičko naivno slikarstvo čini 65 slikara. Najstariji, Vladimir Boboš rođen je 1906. godine, a najmlađa slikarka Stefani Husarova, rođena je 1985. godine. Od njih 65 slikara, 27 više nije živo, a uspomenu na preminule slikare čuva novoosnovano Udruženje potomaka pokojnih slikara Kovačičkog naivnog slikarstva u Srbiji“, rekao je Babka.

Podsetio je da je Srbija 2012. godine njihovo slikarstvo upisala u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a prošle godine ga je nominovala za upis na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

U PTT muzeju, predstavljeno je umetničko delo „Moja Kovačica“, koje je radilo svih osam autora koji su odabrani za postavku – Pavel Hajko, Jan Glozik, Zuzana Vereski, Pavel Cicka, Pavel Povolni Juhas, Vieroslava Svetlik, Klara Babka i Miroslav Hraško.

Izložena su dela „Tri neveste na biciklu“ Zuzane Vereski, „Dobar glas daleko se čuje“ Pavela Hajka, kao i umetničke rukotvorine, oslikane hoklice Vieroslave Svetlik.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici slikara naivaca iz Kovačice i državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.