U trendu

U SAD izbegnuta finansijska blokada rada savezne administracije

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je večeras hitnu meru privremenog finansiranja saveznog budžeta, ključni korak za izbegavanje finansijske blokade rada savezne administracije koja bi je paralisala, ali ta mogućnost još nije izbegnuta.

Predsednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin Makarti (McCarthy) predložio je meru koju je usvojilo 335 poslanika, dok je protiv bio 91.

Mera ide na glasanje u Senat gde većinu čine demokrate.

Predviđeno je da administracija bude hitnim sredstvima finansirana narednih 45 dana.

Ali ukoliko Senat to ne prihvati, već od sutra, u nedelju se očekuje usporavanje i države i najveće svetske privrede: 1,5 milion državnih službenika biće uskraćen za plate, a i vazdušni saobraćaj će biti poremećen, dok će nacionalni parkovi biti zatvoreni.

Razlog za neizvesnost je što ni gornji dom Kongresa – Senat koji kontrolišu demokrate, ni Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci, još nisu uspeli da donesu zakon za produženje budžeta savezne države, koji ističe u ponoć u noći sa subote na nedelju (04:00 GMT nedelja). Da bi bio usvojen, taj predlog bi morao da prođe oba doma.

U pozadini nesuglasica dva tabora, ali i samih konzervativaca, Kevin Makarti, predsednik Predstavničkog doma, predložio je rešenje u poslednjem trenutku u subotu ujutro.

„Tražim od republikanaca i demokrata da ostave svoje političke razlike po strani. Mislite na Amerikance!“, pozvao je Makarti.

Njegov predlog „ne uključuje budžetsku komponentu za Ukrajinu“, rekao je on.

Bela kuća je prvobitno zahtevala da zakon o finansijama koji su usvojili poslanici uključi 24 milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći Kijevu. Budžetska kriza bi stoga imala direktne posledice na rat u Ukrajini.

Svestan rizika od umora velikog američkog saveznika, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otišao je prošle nedelje u Kongres da pokuša da ubedi SAD da mu pomognu da „stigne do cilja“ protiv Rusije.

Skoro godinu dana pre predsedničkih izbora, dva američka plitička tabora se međusobno okrivljuju za ovu situaciju, koja je kod Amerikanaca veoma nepopularna.

„Neki članovi Kongresa su toliko podeljeni da su spremni da večeras parališu vladu. To je neprihvatljivo“, rekao je ljutito predsednik Džozef Bajden u subotu na „Iksu“ (X, bivši Tviter).

Oslobađanje sredstava za Ukrajinu koje su tražile Demokrate čini se sve neizvesnijim.

Nekoliko „Trampističkih“ republikanskih poslaničkih zvaničnika odbija bilo kakvu novu pomoć Kijevu, smatrajući da ta sredstva treba da budu dodeljena za upravljanje migrantskom krizom u Sjedinjenim Državama.

Ti podržavaoci Donalda Trampa, koji imaju nesrazmernu moć zbog veoma tanke republikanske većine u Predstavničkom domu, već su pre četiri meseca gurnuli SAD na ivicu političko-finansijske propasti u vezi s podizanjem gornje granice državnog zaduživanja.

I dobili su naređenje bivšeg predsednika koji bi se mogao suočiti s Bajdenom na izborima iduće, 2024. godine, da „parališu“ saveznu državu ukoliko ne pobede u „svim“ budžetskim pitanjima o kojima se raspravlja.

Izabran po cenu teških pregovora sa „Trampistima“, predsednik Predstavničkog doma, republikanac Makarti, čak rizikuje i svoj položaj zbog sadašnjih pregovora. „Znate šta: Ako budem morao da rizikujem svoju poziciju da branim američki narod, hoću!“, uveravao je u subotu i ukazao: „Ako neko hoće da (me) otpusti jer želim da budem odgovorna odrasla osoba u tom domu, neka samo pokuša“.

Upravo pod predsedništvom Donalda Trampa Sjedinjene Države su doživele najduži „šatdaun“ – saveznu besparicu, tokom zime 2018/2019. Po nekoliko procena, BDP SAD je tada samo zbog toga opao za više od tri milijarde dolara.

Nekoliko sati pre sadašnjeg roka, zemlja se za svaki slučaj ipak sprema za novo potpuno ili delimično zatvaranje saveznih službi. Zvaničnici su počeli da jedni druge i svoje osoblje obaveštavaju o možda predstojećoj finansijskoj paralizi.

Većina poznatih američkih nacionalnih parkova kao što su Josemiti i Jelouston će se zatvoriti ako se ne postigne dogovor. Takođe se očekuje da će vazdušni saobraćaj biti veoma poremećen jer su pogođeni kontrolori letenja i zvaničnici Agencije za bezbednost saobraćaja (TSA).

A nekim primaocima pomoći čak i hrana bi mogla da bude privremeno uskraćena.

Svaka sedmica „gašenja“ bi mogla koštati 0,2 poena rasta američkog BDP-a u četvrtom kvartalu, navodi se u belešci ekonomista iz Goldman Saksa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.