U trendu

U SAD otvoreno 235.000 radnih mesta u avgustu

VAŠINGTON – U Sjedinjenim Državama je u avgustu 2021. godine otvoreno samo 235.000 novih radnih mesta, izvestilo je danas Ministarstvo rada, što po oceni tv stanica CNN i CNBC predstavlja ogromno razočaranje, jer je cifra tri puta manja od očekivanja analitičara.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau DŽons predviđali su da će poslodavci otvoriti 720.000 novih radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti se spustila na 5,2 posto u avgustu sa 5,4 procenta u julu, što je u skladu sa procenama.

Ukupan broj novootvorenih radnih mesta prošlog meseca je najniži od januara ove godine i rezultat je pojačanog straha od pandemije i zabrinutosti zbog posledica koje bi rastući broj slučajeva kovida mogao da ima na, do sada, uglavnom snažan oporavak poslovne aktivnosti.

Slab avgustovski izveštaj o zapošljavanju mogao bi da pomuti planove Federalnih rezervi, koje odmeravaju da li da smanje deo ogromnih podsticaja privredi, čiji je iznos povećan nakon izbijanja korona epidemije početkom 2020.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo takođe da je revidiralo naviše podatke o broju novih radnih mesta za prethodna dva meseca. Brojka za jul je povećana na 1,05 miliona novootvorenih radnih mesta u odnosu na prvobitnu procenu od 943.000, dok je za jun povećana na 962.000 sa prethodno objalvljenih 938.000.

Plate u SAD su nastavile rast u avgustu, pri čemu su na godišnjem nivou povećane za 4,3 posto, a na mesečnom za 0,6 procenata.

Stopa učešća radne snage nije se promenila i iznosi 61,7 odsto, što je i dalje znatno ispod nivoa od 63,3 procenta u februaru 2020, mesec dana pre proglašenja pandemije.

Zaposlenost je takođe ostala znatno ispod nivoa pre kovida, pri čemu je broj zaposlenih manji za 5,6 miliona radnika, a ukupna radna snaga je manja za 2,9 miliona nego pre pandemije, preneo je CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.