U trendu

U Srbiji 6,9 odsto siromasnih, pocela kampanja donacije hrane

BEOGRAD – U Srbiji 6,9 odsto stanovništva živi na granici apsolutnog siromaštva, sto znači da oko 446.000 ljudi ne moze da zadovolje osnovne životne potrebe.

U riziku od siromaštva je više od petine populacije, a mnogi od ovih građana zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, dok se u Srbiji, prema procenama, dnevno baci dva miliona kilograma hrane.

Sa ciljem da poveća svest građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, ali i da doprinese povećanju donacija hrane, Koalicija za dobročinstvo i ove godine pokreće kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“ koja se organizuje uoči petog Nacionalnog dana davanja 9. oktobra, saopštili su iz Fondacije Ane i Vlade Divac.

Prvom u nizu aktivnosti u okviru kampanje, danas je obeležen početak kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ zajedno sa kompanijom Delez Srbija, u čijih pet Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu su postavljene posebno dizajnirane kutije za donacije hrane namenjene korisnicima udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba (MNRO).

Građani će namirnice moći da doniraju u Maxi, Mega Maxi i Tempo marketima na sledećim lokacijama: Maxi – Mirijevski venac 23, Mirijevo, Tempo – Viline Vode bb, Tempo – Autoput za Zagreb 35, Mega Maxi Ada – Obrenovački drum 3 i Tempo Hipermarket Vračar – Bačvanska 21, dok će Banka hrane Beograd u saradnji sa lokalnim udruženjima za pomoć MNRO hranu distribuirati najugroženijim građanima.

Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači hrane i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji, a iz Fondacije poručuju da je rešenje ovog problema je u bližoj saradnji svih uključenih aktera.

Menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo Željko Mitkovski pozvao je sve kompanije, medije, organizacije i građane da se uključe u kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“.

„I ove godine kampanjom ‘Spasimo hranu, spasimo humanost’ želimo da doprinesemo povećanju donacija hrane za najugroženije i smanjenju bacanja hrane koja je još uvek bezbedna za ljudsku upotrebu“, rekao je Mitkovski.

Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je da je tokom prošlogodišnje kampanje prikupljeno i donirano gotovo 70 tona hrane vredne 13,6 miliona dinara.

Koaliciju za dobročinstvo čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar