U trendu

U Srbiji 9 od 10 preduzeća samostano finansira inovacije

BEOGRAD – Devet od 10 preduzeća u Srbiji inovacije finansira sopstvenim sredstvima, dok se svega 20 odsto firmi koje posluju u našoj zemlji odluči da konkuriše za program podrške koji finansira država, EU ili privatni sektor, podaci su NALED-a izneti danas na diskusiji o ključnim izazovima sa kojima se suočavaju inovatori u Srbiji.

Na okruglom stolu „Finansiranje inovacija: Put od ideje do realizacije“, koji je održan u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu rečeno je da 50 odsto, od ukupnog broja inicijativa da se sprovedu inovacije, pokreće menadžment, kao i da je u poslednjih pet godina u Srbiji realizovano 19 inovativnih programa podrške od kojih je dve trećine finansirala država, a ostalo EU.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kazala je da je „Finansiranje inovacija: Put ideje do realizacije“ prvi okrugli sto koji pokreće temu finansiranja subvencija u našoj zemlji i istakla da su upravo finansije karika koja najčesće nedostaje u lancu proizvodnje.

„Ono što nedostaje Srbiji jeste više privatnih inicijativa i zato je od ključnog značaja da programa podrške kakvu nudi StarTeć – povezivanje inovativnih privatnih sektora i međusobna finansijska podrška, bude što više“, poručila je Jovanović.

Dodala je da prema istraživanju NALED-a, devet od 10 preduzeća inovacije finansira sopstvenim sredstvima, kao i da je prošlog meseca na prvom godišnjem konkursu NALED dodelio milion dolara bespovratnih sredstava za 29 domaćih timova i mikro i malih preduzeća.

Prema rečima Jovanović u planu je da do kraja 2023. njena kompanija pomogne inovativna preduzeća sa preko tri miliona dolara.

Na diskusiji pored uslova za obezbeđivanje finansija za razvoj inovativnih biznisa, bilo je reči i o ključnim izazovima s kojima se suočavaju inovatori, kao i primerima dobre prakse kako obezbediti sredstva za uspešno poslovanje.

S obzirom na to da dve trećine programa podrške subvencioniše država, ali i podržava sva istraživanja i projekte NALEDA, ispred Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić govorio je direktor Tima za IT i preduzetništvo Nenad Paunović.

„Vlada je dosta uradila na unapređenju regulatornog sektora prema standardima EU, kao što je Izmena Zakona o intelektualnoj svojini, Zakon o e- trgovini i Zakon o privredim društvima“, rekao je Paunović,

Istakao je i da je naša zemlja među prvima u Evropi uvela Zakon o digitalnoj imovini, kao i da je završena javna rasprava za novi Zakon o inovacionim delatnostima koji treba da bude usvojen do kraja godine.

Naglasio je da je novina i uvođene „Startap talent investor viza“ za lakši ulazak stranaca u Srbiju, koji će radom u našoj zemlji dati doprinos eko sistemu Srbije.

Takođe, naveo je da je država uvela potpuno oslobođenje poreza i doprinosa osnivačima Startapa, kao i niz drugih poreskih olakšica i subvencija.

Paunović je kazao da je Vlada posebnu pažnju posvetila poreskim olakšicama za strance i državljane Srbije koji žele da se vrate iz inostranastva i objasnio da kompanija koja zaposli „povratnika“ ili stranca ima umanjenje osnovice poreza i doprinosa za 70 odsto.

Senior menadžerka korporativnih poslova u kompaniji Filip Moris Dragana Vujko istakla je da je značajno za Srbiju da se kultura ulaganja u startap zajednicu podigne na viši nivo, kako bi se i mala tradicionalna preduzeća probila na tržište, kao i da bi se realizovale inovativne ideje u svim sektorima privrede.

„Da bismo rešili pristup finansijama, kao jedan od osnovnih problema koji startapovi navode, moramo stvoriti podsticajno okruženje u kome će ulaganje u inovacije postati privlačna opcija“, poručila je ona.

Istakla je da njena kompanija radi na tome da doprinese stvaranju društva koje je zainteresovano za razvoj inovativnih rešenja, promociju i primenu nauke i bolji kvalitet života u našoj zemlji.

Predstavnici platformi, aplikacija i banaka, pomoću kojih inovatori mogu realizovati startape, objasnili su procedure neophodne prilikom konkurisanja za subvencije, kao i naveli neophodne uslove i dokumentaciju koju inovator mora da ispuni.

Tokom „Meseca inovacija“ biće održana još dva okrugla stola u Nišu i Novom Sadu koji se mogu pratiti i uživo na www.starteć.org.rs.

Najavljeno je da će susret u Nišu biti posvećen temi saradnje nauke i privrede, dok će u Novom Sadu biti predstavljena analiza o stanju inovacija u Srbiji.

Prvi okrugli sto o finansiranju inovacija organizovao je NALED uz podršku Vlade Srbije i partnera iz privatnog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.