U trendu

U Srbiji među najtraženijima radnicima uz visokoobrazovane stručnjake i majstori

U Srbiji je, prema zvaničnoj statistici, u prvom kvartalu ove godine bilo zaposleno 2,8 miliona građana, dok je posao tražilo 317.800 nezaposlenih.

Predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Srđan Andrijanić kazao je da su na tržištu rada u poslednje vreme među najtraženijima bili i visokoobrazovni stručnjci, ali i majstori raznih profila.

“Sa srednjim nivoom – najlakše do posla su dolazili računovođe, knjigovođe, tehničari, medicinske sestre, čuvari, zaštitari imovine, magacioneri, kuvari, barmeni, konobari, vozači, operateri na CNC mašinama i pomoćni radnici u proizvodnji.Traženi su majstori građevinske struke, posebno zavarivači, armirači, zidari, tesari, moleri”, navodi Andijanić.

Istovremeno, potražnja poslodavaca za visokoobrazovanom random snagom nije mnogo menjana.

“Najviše se traže IT stručnjaci, mašinski inženjeri, inžinjeri elektrotehnike, ekonomisti i pravnici, lekari opšte prakse i određenih specijalnosti i farmaceuti”, rekao je Andrijanić.

Iz NSZ ističu da obrazovni sistem nastoji da se prilagodi situaciji na tržištu rada kroz nastavni program, istovremeno dozvole za rad dobijaju i strani radnici, koji se upošljavaju pre svega u građevinarstvu, dok sama NSZ kroz određene mere trudi da ublaže eventualni disbalans u ponudi i potražnji.

“Primenom mera aktivne politike zapošljavanja, u koje spadaju i programi dodatnog obrazovanja i obuka, mogućnost sticanja praktičnih znanja na tržištu rada i obuke za potrebe poslodavca, ako na našem tržištu nema adekvatne radne snage, omogućavaju da se taj problem u određenoj meri prevaziđe“, istakao je Andrijanić.

Andrijanić očekuje da će u budućnosti, pored poslova u IT sektoru, perspektivu imati zanimanja vezana za komunikaciju sa ljudima u transpotu i trgovini, ali i ona u vezi sa negom starih lica i pomoći u kući.

Trenutno najteže do posla dolaze istoričari umetnosti, oni iz oblasti likovnih umetnosti, neka zanimanja iz oblasti kožarstva, voćarstva.

Podaci najveće platforme za traženje posla u Srbiji Poslovi Infostud pokazuju i da se zbog velike tražnje za majstorima pojedinih zanata sve češće dešava da plate kuvara, vozača, keramičara, vodoinstalatera, automehaničara i drugih zanatlija dosežu do zarade stručnjaka iz IT sektora koje iznose i oko 3.000 evra.

Prilog Kineske Medijske Grupe – CMG

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar