U trendu

U stečaj ide 200 firmi

Direktor Agencije za privatizaciju Srbije Ljubomir Šubara izjavio je da će još oko 200 firmi iz portefalja agencije otići u stečaj.

Šubara je na ekonomskom samitu Srbije u Beogradu rekao da su do sada objavljeni oglasi za privatizaciju 37 firmi i da se očekuje da se taj proces uspešno završi.

On je podsetio i da je od ukupno 526 preduzeća iz portfelja Agencije 188 već određeno za stečaj, a taj postupak je do sada pokrenut u 60 preduzeća.

Prema njegovim rečima, 144 preduzeća koja su bila u procesu restrukturiranja napravila su dugovanja od četiri milijarde evra, a samo u poslednjih pet godina su koštale državu oko 490 miliona evra.

„To više nije moglo da se finansira“, rekao je Šubara i dodao je da je preostalo još 17 preduzeća od strateškog značaja kojima je život prodežen još godinu dana, usvajanjenjm izmena Zakon o privatizaciji, koje im omogućavaju da pronađu partnera tj. da se privatizuju.

Najveći broj investitora koji su se javili na prošlogodišnji poziv da izraze interes za privatizaciju želi uglavnom da iznajmi prostor odnosno pogone, a ne da kupi firme.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Čupić rekao je da je na početku bilo oko 3.500 firmi koje je trebalo privatizovati, ali da je 2.500 firmi imalo dugove veće od imovine, što je govorilo da ne mogu da nastave poslovanje.

„Ovo sada je logičan završetak privatizacije koji je bio poznat od početka i jedan veći deo preduzeća nije mogao da funkcioniše i morao je da prođe kroz čišćenje“, rekao je Čupić.

On je podseto da je bio prvi direktor agencije i poželeo Šubari da bude poslednji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar