U trendu

U toku akcija spašavanja životinja sa Krčedinske ade

Pripadnici Vojske Srbije i drugi nadležni organi započeli su akciju spašavanja konja i goveda sa Krčedinske ade, ostrva na Dunavu preko puta sremskog sela Krčedin, u opštini Inđija.

Životinje su već danima, zbog visokog vodostaja Dunava a potom i snega, zarobljene na Krčedinskoj adi.

Kako je rečeno na licu mesta, životinje će biti prevožene skelom na kopno.

„Danas ćemo da počnemo, pa u naredna dva, tri dana, kad budemo završili – završićemo“, rekao je prestavnik Javnog preduzeća Vojvodina šume novinarima.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je juče da je izdao nalog Vojvodina šumama da u toku današnjeg dana evakuišu krda goveda i konja.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, u dogovoru sa vlasnikom životinja, odneli su juče hranu konjima i govedima.

Stočar iz Kovilja Milenko Plavšić rekao je u subotu agenciji Beta da mu ne dozvoljavaju da preveze svoje konje i goveda sa Krčedinske ade na Dunavu na kopno i rekao da će životinje u suprotnom uginuti jer nemaju mogućnost za ispašu i jer je vodostaj Dunava visok.

Plavšić je dodao da je do 2018. godine sve bilo bez problema, da su konji i goveda boravli na Krčedinskoj adi na zemljištu koje je njegovo, a da su posle toga počeli problemi koje je izazvao funkcioner Srpske napredne stranke iz okoline Inđije, sa „svojim ljudima“.

On je kasnije u izjavi medijima precizirao da je reč o Marijanu Rističeviću, koji je to demantovao i najavio mogućnost podnošenja tužbe.

Plavšić je dodao da mu od 2018. godine do danas razni ljudi kradu sa Krčedinske ade krave, junad, telad, konje i naveo da je bio „stotinu puta na policiji“, ali da nije bilo nikakvog efekta.

Milenko Plavšić je stočar koji se, između ostalog, bavi uzgojem podolskih goveda, koja je stara i danas retka rasa prepoznatljiva po velikim rogovima u obliku lire, raspona i do metar i po, sa crnim repom.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, koje je nastalo pomeranjem toka Dunava na jug, kada je presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo.

Ada se proteže preko puta Krčedina, sela u Sremu, u opštini Inđija. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac. Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar