U trendu

U toku štrajkovi u 11 francuskih nuklearki

PARIZ – U toku su štrajkovi radnika u 11 francuskih nuklearnih elektrana, rekao je danas predstavnik sindikata FNME-CGT, što odlaže redovno odžavanje 17 različitih reaktora.

Proizvodnja energije je takođe smanjena za 1,8 gigavata (GWV) iz još tri nuklearna reaktora, pokazuju podaci francuskog energetskog preduzeća EDF, prenosi Rojters.

Članovi sindikata FNME-CGT već nekoliko nedelja organizuju neprekidne štrajkove u nuklearkama zbog spora s menadzmentom oko plata. Rizik od nestašica električne energije u zemlji je sve veći, jer se francusko elektroprivredno komunalno preduzeće muči da vrati na mrežu dovoljno reaktora za zimski period, prenosi Rojters.

Predstavnica sindikata FNME-CGT Viržini Nojmajer rekla je da je sporazum o platama u sektoru energetike i gasne industrije potpisan ranije, ali će se pregovori sada voditi na nivou kompanije, pri čemu će prva sednica s upravom EDF-a bit održana danas.

Datum ponovnog pokretanja najmanje šest reaktora EDF-a je pomeren jer su se radnički protesti, koji traju nekoliko nedelja, proširili za samo par dana na čak 11 nuklearnih elektrana.

Portparol EDF-a je potvrdio da su zbog štrajkova pomereni rokovi ponovnog pokretanja reaktora u odnosu na datum objavljen prošlog petka, i to za reaktor Katenom1 za 11 dana, na 12. novembar, za reaktor Krua 2 za dve nedelje, na 13. novembar, a za Trikastim 3 za tri nedelje – na 14. novembar.

Takođe, restartovanje reaktora Buže 4 odloženo je za četiri dana na 1. novembar, reaktora Krua 3 za pet dana na 25. oktobara, a reaktora Dampijer 3 za tri dana na 27. novembar.

Radovi na redovnom održavanju se, uprkos štrajkovima, nastavljaju na reaktorima koji su trenutno zatvoreni, rekao je portparol EDF-a.

Ovi poremaćaji bi mogli da uspore planove EDF-a da vrati na mrežu flotu nuklearki, čiji je proizvodni kapacitet u 2022. pao na 30-godišnji minimum zbog odlaganja remonta i problema s korozijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar