U trendu

U Tursku stigao prvi od nekoliko brodova sa UKR žitom

ISTANBUL – Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, shodno sporazumu o deblokadi izvoza žita i sprečavanju potencijalne globalne prehrambene krize, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj, javlja agencija AP.

Brod Polarnet, pod turskom zastavom, pristao je u luci Derinče u Izmirskom zalivu nakon što je 5. avgusta krenuo iz Černomorska s tovarom od 12.000 tona kukuruza.

„Ovo šalje poruku nade svakoj porodici na Bliskom istoku, Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obaveza, ‘žitni koridor’ će nastaviti da održava globalnu prehrambenu sigurnost“, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Ukupno 12 brodova je dobilo plovidbenu dozvolu u okviru sporazuma o žitu između Ukrajine i Rusije, u čijem su postizanju posredovali Turska i Ujedinjene nacije, pri čemu deset brodova ima dozvolu za odlazak, a dva su krenula ka Ukrajini. Oko 322.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je do sada ukrajinske luke, najvećim delom kukuruz, ali i suncokretovo ulje i soja, dodaje američka agencija.

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine, Razoni pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je 1. avgusta, ali još uvek nije stigao do svog odredišta u Libanu, a nedelju uveče je bio usidren kod južne turske obale, navodi se na sajtu Morski saobraćaj (Marine Trafffic).

Očekuje se da će se četiri broda koja su napustila Ukrajinu u nedelju uzidriti večeras u blizini Istanbula, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Oni bi trebalo da budu pregledani u utorak.

Prema sporazumu, brodove koji napuštaju Ukrajinu proveravaju nadležni organi tri zemlje i UN kako bi se uverili da nose samo žito, đubrivo ili drugu hranu, a ne neku drugu robu, dok se plovila koja stižu u Ukrajinu kontrolišu kako bi se proverilo da ne prevoze oružje.

U međuvremenu, danas su iz ukrajinskih crnomorskih luka isplovila još dva broda, koja prevoze kukuruz i soju, objavilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Brod Sakura je krenuo iz luke Južni u Italiju natovaren sa 11.000 tona soje, a brod Arizona je napustio luku Černomorsk sa 48.458 tona kukuruza i plovi za Iskenderun u južnoj Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar