U trendu

U Velikom Krivelju i Novom Cerovu Ziđin postiže rezultate

BOR, 11. juna (TANJUG) – Rudnik Novo Cerovo premašio je godišnji plan proizvodnje, a uskoro bi mogao da postane i prvi ekološki rudnik u Srbiji, dok se uz nove mašine površinski kop Veliki Krivelj proširuje kako bi eksploatisao zalihe rude koje su overene za narednih 50 godina rada, rečeno je danas novinarima tokom obilaska koji je upriličila kompanija Srbija Ziđin koper (ZSC).

Zamenik rukovodioca ogranka RBB Vidoje Adamović rekao je da je rudnik Novo Cerovo prošle godine počeo sa eksploatacijom i da je težnja da se kapacitet rudnika poveća i dođe do prerade 10.000 tona vlažne rude na dan.

„Od dolaska Ziđina situacija se umnogome poboljšala u svakom pogledu od proizvodnih uslova, do ekologije, odnosno ozelenjavanja svih ovih degradiranih prostora.Rudnik Novo Cerovo nije radio od 2017. Godine a sada je premašio preradu od 8.000 tona dnevno“, kaže on.

Dodaje da je ležište Cerovo 1 završilo eksploataciju i da se sada ruda otkopava iz Cerova 2.

„Sadržaj bakra je mnogo veći i postoji ekonomski razlog“, rekao je on i dodao da je životni vek Cerova 2 12 do 15 godina.

Rukovodilac fabrike drobljenja i mlevanje Dragan Perić objasnio je tehnologiju postrojenja koje 400 tona rude na sat sitni, pa melje do granulacije od 65 procenata ispod 74 mikrona, da bi se zatim hidrotransportom iz tog rudnika slao u flotaciju Veliki Krivelj.

Ta fabrika startovana je polovinom maja 2020. godine, a u rudniku Novo Cerovo, pored proizvodnje, veliki akcenat stavljen je na uređenje okoline i radnog prostora.

„Ovo će vrlo skoro biti prvi ekološki rudnik. Intenzivno se radi na uređenju puteva i ozelenjavanju. Očekujem da se do kraja ove godine dosta uradi po tom pitanju“, rekao je on.

Zamenik rukovodioca površinskog kopa Novo Cerovo Nie Haotien rekao je da su proizvodni planovi za godinu dana rada ovog rudnika premašeni jer su količine rude veće od planiranih.

On je zahvalio srpskim kolegama na dobroj saradnji i komunikacije, bez koje ne bi bilo dobrih rezultata.

„Oni su ne samo moje kolege, oni su moji prijatelji i moja braća“, rekao je Nie.

Kako je naveo, za Novo Cerovo obezbeđeno je dosta nove opreme, i naglašava, „volvo“ bageri i kamioni nosivosti 70 tona.

Upravnik površinskog kopa rudnika Veliki Krivelj Dejan Mitić izjavio je da je reč o najvećemi površinskom kopu koji se bavi ekspoatacijom metalične mineralne sirovine, odnosno rude bakra, zlata i srebra na Balkanu.

Tu je dnevna iskopina 130.000 tona što je godišnje blizu 46 miliona tona a trećina od iskopanog je ruda bakra.

Na kopu čija je najniža tačka 13 metara nadmorske visine, a planirano je kopanje u dubinu još 112 metara, mehanizacija ne staje 22 sata dnevno 365 dana.

Na kopu su novi kamioni nosivosti 240 tona, čija je prosečna potrošnja od 100 do 120 litara dizela na sat, a rezevoari od tri tone omogućavaju da se tankiraju jednom dnevno.

Dodao je da Veliki Krivelj ima overen projekat za narednih 50 godina eksploatacije.

„Mi smo u Timočkoj magmatskoj zoni, od Zaječara do Kučeva je sve rudno, tako da mi u ovom delu Srbije, mislim da možemo da rudarimo još 1.000 godina. Samo je pitanje novca i volje, i da se radi“, kaže Mitić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.