U trendu

Uber: Odlazimo iz Mađarske zbog…

Američka kompanija Uber, koja putem android aplikacije nudi usluge prevoza, podnela je žalbu EU zbog zakona u Mađarskoj koji je blokirao njeno poslovanje.

Ovaj potez dolazi samo mesec dana pošto je Uber obustavio svoje usluge u Mađarskoj, za šta je, kako navodi agencija Frans pres, okrivio novi zakon, koji prema oceni kompanije čini poslovanje „nemogućim“.

To je prvi put da je kompanija Uber obustavila poslovanje u jednoj članici EU, kao odgovor na zakon koji je omogućio mađarskim vlastima da na period do godinu dana blokiraju rad provajdera taksi usluga koji posluju bez odgovarajućeg dispečerskog centra.

Uber je tada saopštio da zakon koji je usvojio mađarski parlament „onemogućava vozače u Mađarskoj da, uprkos tome što imaju licencu i plaćaju odgovarajući deo poreza, koriste sopstvena vozila kako bi zaradili“.

Ova američka kompanija je postala jedan od najvrednijih startapova u svetu, s obzirom na to da se njena vrednost procenjuje na 68 milijardi dolara. Uber je proširio poslovanje na preko 50 zemalja sveta, među kojima je i 21 članica EU, pored Mađarske.

Otkako je ova američka kompanija u novembru 2014. godine ušla na mađarsko tržište, oko 1.200 vozača i 160.000 klijenata se registrovalo kod Ubera. Novi zakon u Mađarskoj je usvojen posle višemesečnih protesta licenciranih vozača taksi vozila koji su se žalili na drastičan pad poziva i korišćenja njihovih usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar