U trendu

Udeo e-vozila u ukupnoj prodaji automobila u Norveškoj 77%

OSLO – Potražnja za „Teslinim“ modelima srednje veličine vinula je udeo električnih automobila (EV) u Norveškoj na gotovo 80 posto ukupne prodaje vozila prošlog meseca, prema danas objavljenim podacima Norveške federacije puteva (OFV).

Ova zemlja, koja je postala globalni lider u prelasku na električna vozila, na putu je da postane prva u svetu koja će prekinuti prodaju benzinskih i dizel motora do 2025.

Električna vozila na baterije imala su u septembru udeo od 77,5 posto u ukupnoj prodaji novih automobila u Norveškoj u odnosu na 61,5 procenata godinu dana ranije, objavila je OFV, a prenosi Rojters.

„Teslin“ Model Y, kompaktni SUV, bio je najprodavanije vozilo sa tržišnim udelom od 19,8 procenata, a prati ga sedan Model 3 ove kompanije sa 12,3 posto, dok je na trećem mestu Škodin Enjak sa daleko manjim učešćem od 4,4 odsto.

Norveška, inače zemlja proizvođač nafte, uspela je da izuzimanjem elektičnih vozila od poreza na dodati vrednost koji važi za automobile na fosilna goriva, postane lider u smanjenju upotrebe motora sa sagorevanjem, a 2020. godine su EV prvi put stekli vodeću poziciju u ukupnoj prodaji automobila.

Međutim, norveška politika nultog oporezivanja EV mogla bi da se promeni ako pobednička stranka levog centra na prošlomesečnim nacionalnim izborima nastavi s planovima o oporezivanju najskupljih modela, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će novu vladu s laburistom Jonasom Gahr Stoerom na čelu, činiti stranke koje su obećale da će uvesti 25-procentni PDV na nove automobile čija cena prelazi 600.000 norveških kruna (69.300 dolara).

Iako „Teslin“ model Y, čija je cena ispod poreskog praga, možda neće biti pogođen, luksuzni S i X modeli ove kompanije koji koštaju do 1,3 miliona kruna mogli bi se suočiti sa znatnim nametima. Pogođeni će biti i Porše, Audi i Mercedes-Benc.

Laburisti kažu da će porez doneti dodatni priliv u državnu kasu i da ih na taj potez motiviše osećanje pravičnosti.

„Oslobađanje od plaćanja poreza za kupovinu EV bilo je osmišljeno kao rešenje za prihvatanje nove tehnologije i ne može trajati beskonačno. To je subvencija. I što je automobil skuplji to je subvencija veća“, rekao je Sven Roald Hansen, portparol laburista za poresku politiku.

Dodao je da je na tržište izbačeno u poslednjih nekoliko godina mnogo novih modela, tako da postoji veliki izbor za one koji budu želeli da kupe automobil koji neće biti podložan plaćanju PDV-a.

S druge strane, šefica norveškog udruženja EV, Kristina Bu, kaže da je ovo loše vreme za uvođenje poreza na luksuzna električna vozila, i da će to u konačnom ishodu rezultirati usporavanjem mobilne elektrifikacije Norveške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar