U trendu

Udruženja penzionera: Milion najstarijih na rubu fizičkog opstanka

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije Nezavisnost negirali su danas tvrdnju vlasti da penzioneri nikad nisu živeli bolje, ukazujući da je život većine najstarijih građana sve teži, pre svega usled velikog rasta cena.

„U poslednje dve godine došlo je do dramatičnog osiromašenja penzionerske populacije, uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, zbog čega se čak oko million najstarijih našlo na rubu fizičkog opstanka“, navodi se u saopštenju udruženja.

Pnezionerska udruženja uputila su dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Vlade Ani Brnabić u kojem predlažu da penzije do kraja 2025. godine dostignu 50 odsto prosečne zarade u Srbiji, što bi podrazumevalo nešto veći rast penzija od projektovanog.

Zatražili su i dogovor o načinu i rokovima za vraćanje 840 miliona evra, koliko je, kako je navedeno u sopštenju udruženja, država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta.

Zahtevaju i ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju za one koji su, po sili zakona, morali pre 65 godina života da odu u penziju, kao i da se obezbedi više državnih domova za negu i čuvanje starih lica, jer su privatni, po njihivoj oceni, preskupi i nesigurni.

Penzionerska udruženja predložila su osnivanje nacionalnog saveta za stare, kao i da  bude zaposleno dovoljno gerontologa i socijalnih radnika za stare u svakoj opštini, jer su centri za socijalni rad preopterećeni drugim problemima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar