U trendu

Udruženje Efektiva: Putnici mogu da ne prihvate doplatu avionske karte do turističke destinacije

Uruženje potrošača Efektiva danas je saopštilo da turistička agencija ima zakonsko pravo da menja cenu putovanja zbog promene cene goriva, ali i da putnik ima pravo da tu promenu cene ne prihvati.

Er Srbija i turističke agencije su pre nekoliko dana obavestile putnike koji imaju ugovorene turističke aranžmane da će morati da doplate avionsku kartu usled poskupljenja avio-goriva, što će im biti dodatni trošak veći od 30 evra.

„Agencija mora dokumentovano i uz matematički obračun da prikaže putniku razloge za povećanje cene, a to iz razloga kako bi agencije bile sprečene da paušalno i neopravdano povećaju cenu. Bez toga, putnik nema obavezu plaćanja doplate“, navodi se u saopštenju Efektive.

Dodaje se da obaveštenje o poskupljenju aranžmana agencija mora putniku da dostavi najmanje 20 dana pred put, u pisanom obliku, i da, ako je povećanje cene veće od osam odsto od cene aranžmana, agencija nema pravo na jednostranu korekciju.

„Uz to, agencija se na takav potez može odlučiti samo ako je o toj mogućnosti putnika obavestila pre potpisivanja ugovora, kao i odredbom u samom ugovoru, koja mora da predvidi povećanje, ali i smanjenje cene. Bez ispunjenja ta dva uslova, putnik nema obavezu plaćanja doplate“, ukazala je Efektiva.

Ugovorom o putovanju, po tumačenju tog udruženja, moraju biti predviđeni uslovi za raskid ugovora, pa tako putnik mora da bude obavešten o mogućnosti da raskine ugovor bez plaćanja penala ako dođe do povećanja cene. U tom slučaju, agencija mora da vrati novac u roku od 15 dana.

Efektiva je navela da dobija informacije od putnika da pojedine agencije sada mešetare i koriste priliku da povećaju cene aranžmana iako nisu ispunile neke od zakonskih uslova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.