U trendu

Udruženje: Firmarina povećana pet puta za nekoliko godina

Direktor Udruženja priredjivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan upozorio je danas da je proteklih nekoliko godina iznos lokalnih komunalnih taksi, takozvanih „firmarima“, povećan više od pet puta i da je to „pojelo“ više od hiljadu radnih mesta u toj delatnosti jer su mnoge radnje zatvorene zbog nemogućnosti da plaćaju uvećane namete. 

Na predstavljanju godišnjeg izveštaja o uticaju na privredu Srbije i društvenoj odgovornosti, Karan je rekao da je 2012. godine prosečna taksa za isticanje firme po lokalu iznosila oko 100.000 dinara, a da je u 2017. godini prosečna suma bila oko 550.000 dinara i dodao da za povećanje veće od pet puta nema ekonomskog opravdanja, niti ekonomske logike. 

Karan je dodao da su kompanije članice UPIS-a u 2012. godini na ime tih taksi lokalnim samoupravama uplatile oko 500.000 evra, dok je prošle godine taj iznos bio više od 2,5 miliona evra i da se, ako se takve tendencije nastave i u ovoj godini, može očekivati zatvaranje poslovnica i otpuštanje zaposlenih. 

On je rekao da u Srbiji, u ovom trenutku, kompanije članice UPIS-a imaju oko 3.000 zaposlenih, koji su uredno prijavljeni i kojima se plate i doprinosi uplaćuju redovno i u punom iznosu.

„Ukupno, u 2017. godini na ime poreza i doprinosa na plate, poreza, taksi i naknada za priredjivanje igara na sreću, PDV-a, lokalnih komunalnih taksi i ostalih poreskih davanja, u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplaćeno je oko 25 miliona evra“, rekao je Karan.

Dodao je da su firme članice UPIS-a na ime nabavki roba i usluga dobavljačima isplatile  gotovo 30 miliona evra i PDV u iznosu od oko šest miliona evra. 

UPIS je formiran 2010. godine i čine ga neki od najvećih srpskih priredjivača igara na sreću. U UPIS-u tvrde da su po obimu prometa, iznosu plaćenih poreza, broju zaposlenih i učešću na tržištu najveće regionalno udruženje priredjivača igara na sreću i da pokrivaju oko 55 odsto tržišta posebnih igara na sreću u Srbiji. 

Posluju u 20-ak zemalja i spadaju u najveće regionalne i medju 10 najvećih priredjivača igara na sreću u Evropi, sa licencama za sportsko kladjenje, igre na sreću putem automata i internet igre na sreću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.