U trendu

Udružuju se Indijci i Tajvanci u proizvodnji elektronike

NJU DELHI – Tajvanska kompanija Vistron i indijski Optiemus Elektroniks udružuju snage u proizvodnji elektronskih uređaja kao što su smartfoni i laptopovi, što je „vetar u leđa“ nastojanjima premijera Narendre Modija da Indiju učini centrom za proizvodnju elektronike.

Prema sporazumu Vistronom, Optiemus će uložiti oko 200 miliona dolara u povećanje proizvodnje elektronskih uređaja u narednih tri do pet godina, saopštile su dve kompanije, prenosi Rojters.

Procenjuje se da će ovo partnerstvo tokom pet godina doneti Optiemusu prihod od 380 milijardi rupija (5,13 milijardi dolara), saopštila je ta kompanija, dodajući da planira da zaposli približno 11.000 radnika u svoje dve fabrike u predgrađu NJu Delhija. Trenutno zapošljava oko 300 radnika.

„Vistron želi da poveća svoje prisustvo u Indiji, a Optiemus želi da iskoristi vladine podsticaje (za proizvodnju elektronike)… tako da je ovo udruživanje od obostrane koristi“, rekao je za Rojters generalni direktor Optiemusa A. Gururadž, koji je nekada vodio podružnicu Vistrona u Indiji.

Uspeh indijskog sektora elektronike je ključan za Modijevu ambiciju da zemlju pretvori u svetskog proizvođača elektronskih uređaja, kao što je to susedna Kina. Da bi povećao izvoz, Modi je najavio program proizvodnih podsticaja (PLI) prema kojem će se proizvođačima plaćati prodaja takvih domaćih proizvoda.

Dok strane kompanije moraju da prave telefone i laptopove iznad određene vrednosti da bi ostvarile pravo na PLI, za indijske kompanije ne postoji takav prag. To znači da Vistron i Optiemus, kojima su odobreni PLI podsticaji za pametne telefone i IT proizvode, mogu da proizvode jeftinije proizvode i da i dalje dobijaju vladina podsticajna sredstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar