U trendu

Ugostiteljstvo otvoreno uz disciplinu gostiju

BEČ – Veliko popuštanje epidemioloških mera u Austriji, koje se sprovodi od prošle srede, najviše je obradovalo ugostitelje, ali i njihove goste.

Već prvog dana su gotovo svi lokali bili puni gostiju, koji su jedva čekali da ponovo odu na kafu sa prijateljima.

Iako postoje brojne mere koje se primenjuju u ugostiteljskim objektima, one nikome ne padaju teško, jer su se posle dugo vremena, uželeli druženja.

Ipak, ko želi u svoj omiljeni restoran ili kafić mora da ima ili negativan test na koronu – antigenski ne stariji od 48 sati, kućni ne stariji od 24 sata i PCR ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o izlečenju od korone ne stariju od šest meseci, ili potvrdu o vakcinaciji.

Osim toga, po ulasku u lokal, maska se mora nositi do stola, za kojim na otvorenom može sedeti najviše 10 odraslih lica, a u zatvorenom do četiri.

Svi su bili već prvog dana upoznati sa svim ovim merama i pripremili potrebnu „dokumentaciju“, koja je od sada do pobede nad pandemijom „ulaznica“ za restorane i kafiće, ali i bazene, frizerske salone…

Vlasnik bečkog restorana „Va Bene“ Radomir Mihailović rekao je da se obradovao gostima posle osam meseci tokom kojih je zbog pandemije morao da drži zatvoren lokal.

Ukazao je da je od prvog dana vladalo veliko interesovanje gostiju, koji su, i pored lošeg vremena, došli u njegov restoran u velikom broju.

Što se kontrole mera tiče, kazao je da su ugsotiteljski objekti preuzeli kontrole, ali da nema nikakvih problema.

„Kada dođu, gosti ispred ulaza sačekaju dok ne dođe neko od osoblja po njih. I sami odmah pokazuju potrebne potvrde“, objasnio je Mihailović za Tanjug.

Kaže da su građani osam meseci bili „zatvoreni“, da su se uželeli restorana i da su jedva dočekali njihovo ponovno otvaranje.

Istakao je i da nije problematično ni redovno testiranje osoblja, koje je obavezno. „Privredna komora nam je obezbedila testove i radimo ih redovno. Nije ništa problematično u sprovođenju tih mera“, kaže Mihailović.

Kada je reč o pomoći države tokom osam meseci zatvorenosti, pohvalio je vlasti zbog podrške tokom „nedobrovoljnog odmora“.

I vlasnik restorana „Das Piano“ Filip Ćurković kaže da su se Bečlije uželele dobre hrane i muzike, kao i da od prvog dana popuštanja mera postoji veliko interesovanje.

Što se tiče kontrole mera, i on podvlači da je disciplina Bečlija na visokom nivou i da nema problema.

„Kontrola potrebne papirologije nije teška. Ljudi su jako disciplinovani i sami ih prikazuju čim dođu“, objasnio je Ćurković.

Inače, Ćurković je u svom lokalu, pre pandemije, okupljao umetnike sa prostora bivše Jugoslavije i pružao im priliku za predstavljanje.

Tako je organizovao književne večeri, muzičke večeri i izložbe slika, što namerava ponovo da radi čim to epidemiološke mere budu dozvolile.

„U Beču ima dosta naših umetnika kojima je potrebno dati priliku da se predstave. Čim mere to budu dozvolile ponovo ću organizovati takve večeri. Nadam se da će to biti već idućeg meseca“, rekao je Ćurković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.