Ugovor o izgradnji autoputa Surčin-Obrenovac

Ugovor o izgradnji autoputa Surčin-Obrenovac, vrednosti 233,6 miliona dolara, potpisali su danas u Beogradu ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i Lu Šan, izvršni direktor „Čajna Komjunikejšn Konstrakšn Kompani“ (China Communication Construction Company-CCCC).

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Mihajlović je s pomoćnikom ministra inostranih poslova Kine i generalnim sekretarom Sekretarijata za saradnju Kine i država Srednje i Istočne Evrope (CIEZ) Liu Haisingom potpisala i Memorandum o razumevanju dve institucije za osnivanje Centra za saradnju Kine i CIEZ u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

„Osnivanjem Centra za saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture i potpisivanjem ugovora za još jednu deonicu Koridora 11, korak smo bliže da Srbiju učvrstimo kao saobraćajno čvorište iu ovom delu Evrope i mesto gde se susreću investicije iroba iz Kine i EU“, ocenila je Mihajlović.

Ministarka je dodala da su dobri odnosi Srbije i Kine i česte posete „poruka da Srbija, zahvaljujući saradnji sa Kinom, postaje važan igrač i centar za ulaganje u čitav region“.

Ministarstvo je objasnilo da će na taj način Beograd postati centar za sve kineske investicije u infrastrukturu za 16 zemalja što je odlučeno na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja CIEZ, održanom u decembru 2014. godine u glavnom gradu Srbije.

Pored sporazuma o osnivanju centra i izgradnji deonice Koridora 11, delegacije dve zemlje danas su potpisale još 20 sporazuma o saradnji u nizu oblasti, od odbrane, do kulture.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.