U trendu

Ugovor s Norvezanima strogo poverljiv, odavanje krivicno delo

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić potvrdila je danas da je Vlada Srbije potpisala ugovor sa Norvežanima o konsultantskim uslugama u enegetici i pozvala MUP da kazni one koji su tu informaciju dali javnosti i medijima, pošto je to ozbiljno krivično delo.

Mediji su ranije preneli da je vlada Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o energetici s Norvežanima, firmom „Rystad Energy“ o konsultantskim uslugama za energetski sektor.

Brnabićeva je na pitanje novinara, zašto je taj ugovor strogo poverljivi i zašto nije raspisana javna nabavka, rekla da je već pričala sa ministrom Aleksandrom Vulinom o tome da MUP mora po službenoj dužnosti da pokrene proceduru za ispitivanja ko je dao medijima na uvid dokume koji je usvojen kao stroga tajnost, pošto je to ozbiljno krivično delo.

„Molim javno, iako sam već pričala sa Vulinom, da MUP istraži ovu situaciju i da dobijemo epilog i da konačno znamo ko to iz vlade, ili neko ko ima uvid u ono što je bilo na sednici vlade, sme da dokumente jasno označene kao strogo povreljive deli okolo i medijima“, rekla je Brnabićeva.

Ističe da je taj dokument strogo poverljiv jer se radi o energetici
i zato što nam je taj vid konsultacija hitno poteban, zato što su Norvežani jedni od najbojih na svetu i u Evropi, energetskih najefikasnijih i imaju najotporniji i najodrživiji energetski sistem u ovom trenutku u Evropi.

„Ako želite da razgovarate sa najboljima ili nekim ko je u top dva ili tri, razgovarate sa Norvežanima. Ako je to što je taj dokument strogo poverljiv i tako bombastično jedan tajkunski mediji objavio implicira korupciju, onda bih volela da znam da li otpužujte nas ili Norvežane za korupciju“, istakla je premijerka.

Zapitala je da li je neko više transparentan i bori se više od Norvežana protiv korupcije.

„To smo uradili u interesu Srbije, nije kriv Siniša Mali, već je to usvojila vlada i njemu dala ovlašćenje da to potpiše i mislim da smo našli najboljeg mogućeg partnera i rezultate njihovog savetovanja već vidimo“, istakla je Brnabićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar