Ugovorom sa Premijer ligom Telekom postao lider u regionu

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da je kupovina prava prenosa Premijer lige na prostoru bivše Jugoslavije, od Slovenije do Severne Makedonije, od 2022. do 2028. godine odličan poslovni potez Telekoma koji će povećati broj korisnika i prihode kompanije, kao da taj ugovor politizuje konkurencija jer se njim završava strategija Telekoma da postane lider u regionu.

„Ovo je odličan poslovni potez Telekoma, jer do 2028. smo pozicionirali naš sportski kanal Arenu u zemljama bivše Jugoslavije kao glavni sportski kanal“, rekao Lučić gostujući na Prvoj.

Na pitanje da prokomentariše da li je tačno ono što su izneli pojedini mediji da je prava prenosa Premijer lige Telekom platio 600 miliona evra za šest godina, Lučić je rekao da ne može da komentariše cenu zbog poverljivosti ugovra sa Premijer ligom.

Kazao je da mediji u vlasništvu Junated grupe politizuju taj ugovor, tvrdeći da se na taj način guši demokratija i naglasio da su to besmislice.

„Pokušavaju da prikažu da se tako borimo protiv N1 i Nove S, a mi smo i ranije govorili da nam je glavna strategija da ojačamo naš sportski kanal i sadržaje. Da li je udar na demokratiju što će u regionu od Slovenije do Severne Makeodnije da se Premijer liga emituje preko Arene, a ne preko Sport kanala? Stvarno mislim da to nema veze sa tim“, naveo je Lučić.

Objasnio je da ugovor omogućava Telekomu da Arena prenosi šest godina, od sezone 2022/2023. sve utakmice Premijer lige u šest zemalja bivše Jugoslavije, kao i da je Telekom pobedio na tenderu koji je imao više krugova.

Lučić je napomenuo da je najveća želja korisnika Telekoma bila da najbolji svetski fudbal bude na jednom mestu.

„Novina je da ćemo prenositi svih 380 utakmica na novi i kvalitetan način i promovisaćemo Premijer ligu u svih šest zemalja bivše Jugoslavije.

Naglasio je da je taj ugovor završetak Telekomovom plana da se pozicionira kao lider u regionu i da je to ono što smeta konkurenciji.

„Junajted grupa koristi i ovog puta svoje medije kako bi napravila kampanju protiv Telekoma, što govori koliko je ovaj poslovni potez bio dobar“, dodao je čelnik Telekoma.

Lučić je podsetio da je Telekom tužio Junajted grupu na tri suda, u Beogradu, Švajcarskoj i Luksemburgu i da je uverene da će imati uspeh po pitanju tih presuda.

Niti nas mogu uplašiti, niti nas mogu zaustaviti, poručio je on.

Korisnici mogu da očekuju i veći broj utakmica i specijalnih emisija koje će biti posvećene Premijer ligi, dodao je on.

Lučić je kazao da u prvih šest meseci ove godine Telekom ima izuzetan rast prihoda i profitabilnosti.

Podsetio je da je Telekom 2020. imao duplo veći profit nego 2019. i da se ove godine zato deli duplo veći profit odnosno dividende akcionarima, koja se meri desetinama milionima evra.

„U 2021. imćemo najmanje duplo veći profit nego 2020. tako da će akcionari sledeće godine dobiti opet duplo više nego što dobijaju sada“, istakao je Lučić.

Takođe, naglasio je da Telekom od 1996. godine posluje bez subvencija i da isključivo prihoduje od prodaje svojih usluga na tržištu.

Kako je rekao, jačanje sportskih sadržaja uz izgradnju optičke mreže će povećati broj korisnika u narednim godinama i povećati vrednost kompanije, koja će od 2023. biti veća od četiri milijarde evra i da će od 2026. profit preći cifru od 300 miliona evra.

Takođe, dodao je da je tokom 25 godina Telekom isplatio dividendu u iznosu većem od milijarde evra, kao i da će sledeće godine dividenda za akcionare iznositi više od 100 miliona evrra.

To je sve rezultat dobre strategije, jer grupisanje španske, italijanske, francuske i engleske lige, kao i Lige šampiona i Lige Evrpe, pod jednu kapu je odličan poslovni potez, naglasio je Lučić.

Komentarišući cenu prenosa Premijer lige, on je kazao da ta cena zavisi od popularnosti i konkurencije, kao i da su u u ovomo regionu prepoznata dva konkurenta – Arena i Sport klub, zbog čega se svake tri godine cena sportskih prava i povećavala.

„U ovom slučaju cena Premijer lige za ovaj region je potpuno tržišna“, kazoa je Lučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.