U trendu

Ukidanje karantina za UAE velika olakšica za privrednike

BEOGRAD/DUBAI – Memoranduma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o neometanom i slobodnom putovanju za vakcinisane građane, značajna je olakšica i ohrabrujući signal za poslovne ljude i investitore, jer omogućava dalji razvoj poslovnih veza, bez obzira na pandemiju, istakao je danas rukovodilac Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju Marko Selaković.

PKS podseća da su Memorandum, koji stupa na snagu 15. maja, u rekordnom roku potpisale ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i državna ministarka UAE za međunarodnu saradnju Rim bint Ibrahim Al Hašimi.

„Memorandum je i najbolje priznanje za sve napore Srbije da vakcinacija bude što uspešnija. Činjenica da je Srbija prva evropska zemlja sa kojom su Emirati uspostavili ovakav koridor, pokazatelj je velikog poverenja koje UAE imaju u Srbiju, ali i znak opredeljenja da se dalje grade partnerski odnosi između dveju država“, naglasio je Selaković.

Prema potpisanom sporazumu, ukida se karantin za sve građane koji putuju iz jedne zemlje u drugu, a prošli su kompletan proces vakcinacije.

Mere karantina neće biti primenjivane na putnike sa zvaničnim sertifikatom o vakcinaciji, izdatim od strane jedne ili druge države.

Građani koji su proces vakcinacije završili u Srbiji, na portalu eUprava mogu da preuzmu svoje digitalne zelene sertifikate, odnosno potvrdu o vakcinaciji protiv kovida-19, a stanovnici UAE svoje potvrde mogu dobiti putem mobilne aplikacije Al Hosn.

PKS navodi da će na isti način građani moći da pokažu i rezultate svojih PCR testova prilikom putovanja iz jedne zemlje u drugu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar