U trendu

Ukrajina i Moldavija se isključile sa ruske elektromreže

BEOGRAD – Opratori prenosnog sistema (TSO)kontinentalne Evrope pozitivno su odgovorili na zahtev Ukrajine i Moldavije za hitnu sinhronizaciju elektroenergetskih sitema ovih zemalja sa Evropom i od srede, 16. marta, počela je probna sinhronizacija Kontinentalnog evropskog elektroeneregetskog sistema sa sistemima ovih dveju zemalja, prenosi portal „Energija Balkana“.

Navodi se da je ubrzanje projekta sinhronizacije počelo 2017. godine, a da je 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije u Ukrajini, Ukrajina uspešno obavila testove izolacije od ruskog elektroenergetskog sistema za povezivanje njene električne mreže s mrežom EU.

„Energija Balkana“ prenosi izjavu evropske komesarke za energetiku Kadri Simson za tursku agenciju Anadolu da je sinhronizacija važna faza u jačanju odnosa između EU i Ukrajine, da je Ukrajina sada deo Evrope u energetici i da će „EU nastaviti da podržava energetski sektor Ukrajine”.

Navodi se da je i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen na društvenim mrežama poručila da Evropa deli zajedničke vrednosti i električnu energiju s Ukrajinom i Moldavijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar