U trendu

Ukrajina: Inflacija pod kontrolom ako bude kredita MMF-a

KIJEV – Ukrajinska centralna banka podigla je danas ključnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, dok bi inflacija, kako je saopšteno, jedino mogla da se drži pod kontrolom ako vlada u Kijevu obezbedi dodatnu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda.

Podizanje referentne kamatne stope na 18 odsto sa 17,5 procenata poklopilo se sa dolaskom misije MMF-a, navodi agencija Rojters, uz ocenu da Kijevu ubrzano ponestaje vremena kako bi obezbedio dodatna sredstva iz programa sklopljenog sa tim međunarodnim kreditorom u vrednosti od 17,5 milijardi dolara.

Taj program ističe 2019. godine, ali je „zamrznut“ od prošle godine.

„Uspešan nastavak saradnje sa MMF-om je i dalje ključni preduslov za obaranje inflacije ka ciljnom nivou. Novi krediti od MMF-a i sredstva od drugih ukrajinskih partnera, trebalo bi da ojačaju makrofinansijsku stabilnost zemlje, i signaliziraju drugim tržišnim akterima da Ukrajina ostvaruje napredak na planu reformi“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Zbog zastoja u sprovođenju reformi, ukrajinske vlasti su od aprila 2017. godine ostale bez pristupa sredstvima MMF-a, što je izvršilo pritisak na nacionalnu valutu grivnu i ograničilo pristup Ukrajini međunarodnim tržištima kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar