U trendu

Ukrajina izvezla do sada 15,1 mln tona žita u sezoni 22/23

KIJEV – Ukrajina je do sada izvezla skoro 15,1 milion tona žitarica u sezoni 2022/23, što je za 30,6 odsto manje u odnosu na 21,8 miliona tona izvezenih u istom periodu prethodne sezone, prema današnjim podacima Ministarstva poljoprivrede.

Podaci ministarstva pokazuju da je u dosadašnjem toku sezone, koja je počela u julu 2022. i traje do juna 2023, izvezeno 5,7 miliona tona pšenice, 8,1 milion tona kukuruza i 1,2 miliona tona ječma, prenosi Rojters.

Vlada je saopštila da bi ukrajinska žetva mogla da iznosi između 50 i 52 miliona tona žitarica ove godine, što je znatno ispod rekordnih 86 miliona tona u 2021. godini zbog gubitka teritorije koju su zauzele ruske snage i nižih prinosa.

Izvoz žitarica je opao otkako je Rusija u februaru pokrenula napad na Ukrajinu i blokirala ukrajinske crnomorske luke, što je izazvalo skok globalnih cena hrane i strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke su deblokirane krajem jula u okviru sporazuma između Moskve i Kijeva postignutog uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.