U trendu

Ukrajina zaustavila isporuke ruske nafte u EU

MOSKVA – Ukrajinski državni operater cevovoda Ukrtransnafta zaustavio je pumpanje ruske nafte kroz južni krak sistema Družba u Evropsku uniju, javila je novinska agencija RIA novosti, pozivajući se na rusku kompaniju Transnjeft.

Prema izveštaju, zaustavljene su tranzitne isporuke za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Igor Demin, portparol predsednika Transnjefta, rekao je agenciji RIA u ponedeljak da se tranzit preko Belorusije u pravcu Poljske i Nemačke nastavlja, prenosi Raša tudej.

On je objasnio da Rusija ne može da plaća tranzit zbog sankcija EU, dok ukrajinska kompanija insistira na 100-procentnom plaćanju unapred za njene usluge transporta nafte.

„Kada je izvršena uplata za tranzit preko teritorije Ukrajine, sredstva su se vratila na račun Transnjefta. Gasprombanka, koja servisira transakcije, obavestila nas je da je uplata vraćena u skladu sa propisima EU, odnosno u skladu sa sedmim paketom sankcija“, rekao je Demin.

Iz Transnjefta su istakli rade na alternativnim opcijama plaćanja za usluge tranzita nafte preko Ukrajine i da su se obratili i Gasprombanci.

Družba, jedna od najdužih cevovodnih mreža na svetu, transportuje naftu na razdaljini od oko 4.000 kilometara – od istočnog dela evropske Rusije do rafinerija u Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar