U trendu

Ukrajinci ne puštaju srpske kamione u Rumuniju kod Đakova

BEOGRAD/ĐAKOVO – Oko 60 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija koji ne mogu da izađu iz Ukrajine u Rumuniji je u teškoj situaciji, rekao je danas za Tanjug predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

On je istakao da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Đakovo.

„U koloni je 40 vozila i još oko 20 na odmorištu. Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo šta da kupe. Bukalno ostaju bez hleba“, rekao je on.

Mandić kaže da ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim se to ne dozvoljava.

„Mislili smo da je problem što se vozi ruska roba, ali nije jer se ne puštaju ni naši kamioni koji voze ukrajinsku robu“, rekao je on.

Dodaje da je o situaciji od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja.

„Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici“, rekao je on.

Dodao je da bi vozači mogli da pređu granicu bez vozila i robe, ali to ne dolazi u obzir jer teško da bi ikada onda ponovo pronašli i vozila i robu.

„Očekujemo da se problem na nivou država, Srbije i Ukrajine, što pre reši, situacija je teško izdrživa“, rekao je on.

Mandić je rekao i da kamioni iz drugih država prolaze, bez razlike da li voze ukrajinsku ili rusku robu.

Među kamiona iz Srbije koji ne mogu da pređu iz Ukrajine u Rumuniju ima i iz čačanskih firmi.

„Na graničnom prelazu Đakovo imamo jedan naš kamion, koji je tu od petka i koji prevozi rusku robu za Srbiju. Kako nam je rekao vozač, ukrajinski carinici ne dozvoljavaju izlaz ruske robe, ali i da se rasplet ove situacije očekuje danas, kada će im biti rečeno da li će vozila biti puštena da izađu sa robom ili će biti izvršen pretovar i zaplena ruskih proizvoda, a potom i propuštanje vozila“, rekao je za Tanjug dispečer čačanske firme Eurolajn Vlade Lužanin.

Prema njegovim rečima, i na graničnom prelazu Čop je ista situacija, između Ukrajine i Mađarske, ali i na prelazu Jagodin, na granici Ukrajine i Poljske.

„Na graničnom prelazu Jagodin, nalazi se jedan naš kamion sa robom za Rusiju. Takođe, vrlo je moguće da će i ta roba biti konfiskovana, ukoliko danas ne bude drugačije odlučeno“, naveo je Lužanin.

On je još naglasio da su svi vozači bezbedni, da imaju dovoljno hrane i novca i da nestrpljivo čekaju odluku ukrajinskih vlasti, kao i da su granični prelazi zakrčeni ljudima uglavnom mlađe životne dobi koji žele da napuste Ukrajinu.

„Ono što su nam kolege vozači preneli jeste da Ukrajinu smeju da napuste samo muškarci stariji od 60 godina, dok se taj propis, izgleda na žene ne odnosi“, dodao je Lužanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar