U trendu

Ulagati u obrazovanje zbog visokotehnoloških investicija

BEOGRAD – Za prelazak sa radno intenzivnih na pretežno kapitalno intenzivne investicije, Srbija bi trebalo da ulaže u obrazovanje, očuva političku i makroekonomsku stabilnost i nastavi sa izgradnjom opšte infrastrukture, rekao je pomoćnik direktora Privredne komore Srbije (PKS) za strateške analize Bojan Stanić.

„Srbija je napravila značajne iskorake u regionu, zato što je već nekoliko godina u procesu uspostavljanja dualnog obrazovanja u srednjim školama, a sada se govori da bi to trebalo da bude sprovedeno i na univerzitetima. Bilo bi dobro privući tehnološki intenzivne delatnosti, jer bi ti doprinelo poboljšanju strukture izvoza Srbije“, rekao je Stanić u razgovoru za Tanjug.

Dodao je kako bi istovremeno bilo značajno ako bi se moglo obezbediti da domaća privreda više učestvuje u snabdevanju velikih investitora koji ovde dolaze.

„To bi doprinelo boljem rezultatu neto izvoza, s obzirom na to da mnoge inostrane kompanije u Srbiji ne samo da su izvozno orijentisane, nego i dosta uvoze kako bi obezbedile komponente za proizvodnju koju potom izvoze“, objasnio je Stanić.

Podsetio je da su mnoge investicije koje su u poslednjih desetak godina ovde bile realizovane radno intenzivne, i dodao da je sada zbog negativnog demografskog trenda Vlada pomerila cilj na tehnološki intenzivne investicije.

„Posebno raduje što su pojedine kompanije koje su ovde prisutne odlučile da otvore razvojno-istraživačke centre i zato je naročito zančajano iskoristiti potencijal domaćeg stanovništva, visokoobrazovanog, poslebno inženjerskog kadra. Da tu grade svoju karijeru, kako se ne bi nastavio negativan mehanički odliv stanovništva“, naglasio je Stanić.

Naveo je da istraživanja koje je u poslednjih nekoliko godina radio Bečki institut za makroekonomska istraživanja pokazuju da dosta inženjera dolazi u Srbiju, kako stranci koji dobijaju mesta menadžera, tako i brojni naši studenti koji su završili strane univerzitete i veruju da ovde postoji manja konkurencija i stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija.

„Podsetio bih na strategiju Pametne specijalizacije. To je dokument koji je usvojila Vlada i koji u pogledu razvoja indsutrije u narednih 10 godina daje prednost pojedinim delatnostima, pre svega prehrambenoj indsutriji, autoidustriji, proizvodnji mašina i uređaja, informacionim tehnologijama i kreativnoj induštriji“, rekao je Sanić.

Naglasio je da su upravo to delatnosti koje treba da doprinesu restrukturiranju naše indsirije u korist izvoza veće dodate vrednosti, kako bismo izbalansirali odnosi između izovza i uvoza.

„Tako da ulaganje u te delatnosti kroz direktne strane investicije, i domaća ulaganja koja su vrlo značajna komponenta BDP-a, treba apsolutno intenzivirati. Vrlo je bitno naglasiti da, ako je učešće investicija u BDP-u bilo oko 18-19 procenata pre nekolikko godina, moglo bi se očekivati da do 2023. ono bude na ciljanih 25 procenata, što bi bilo značajno u pogledu dugoročne prespektive razvoja Srbije“, ocenio je savetnik rpedsednika PKS-a.

„Kada su u pitanju visoke tehnologije, onda se tu najviše traži znanje, a tu komponentu Srbija ispunjava, iz prostog razloga što je Beogradski univerzitet najbolje rangiran u regionu. Sa druge strane psotoji i velika sirovinska baza koja mouže da se iskoristi u poljoprivredi i industriji i zato je neophodno da male kompanije u Srbiji imaju podršku države kroz nabavku određenih mašina, uređanja, usklađivanje licenci i standarda, kako bi mogle da ispunjavaju savremene uslove koje zahtevaju strane kompanije kako bi ih uključile u lance snabdevanja“, smatra Stanić.

Dodao je da je neophodno i da velike strane kompanije shvate su im regionalni privrednici potrebni.

„Na taj način se učvršćuju lanci snabdevanja, a videli smo kakva je posledica kidanja tih dugačkih lanaca snabdevanja koji vode čak do Kine ili prekookeanskih zemalja“, napomenuo je Stanić

Istakao je da je neophodno uključiti što više domaćih kompanija i u izgradnju infrastrukture.

„Potrebno je da što više kompanija budu izvođači ili podizvođači radova, iz prostog razloga što na taj način one, ne samo da povećavaju svoje prihode, nego stiču i reference koje bi kasnije mogle koristiti prilikom konkurisanja za projekte u zemlji i insotranstvu“, zaključio je Stanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.