U trendu

Ulje će tek da poskupi: Cena suncokreta nikada nije bila veća

Suncokret ovih dana prodaju po rekordnim cenama od 470 do 473 evra po toni. To je za 56 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za suncokretom na Produktnoj berzi Novi Sad veći je nego što postoji ponuda, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni.

Prema rečima Miloša Janjića, direktora Produktne berze Novi Sad, sadašnji trend je da cena suncokreta raste i ne može se mnogo prognozirati kako će se kretati dalje. Svakako, veća je šansa da će da raste, nego da pada, pišu Večernje novosti.

„Suncokreta ima u ponudi i ne verujem da će biti jeftiniji. Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu“, rekao je Janjić.

Suncokretovo ulje, na tržištu maloprodaje u Srbiji, kreće se u rasponu od 135, koliko košta litar privatnih robnih marki, do maksimalnih 190 dinara za najpoznatije brendove.

„Po tom kriterijumu, Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu, jer se, prema našim analizama, litar suncokretovog ulja u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara. U Mađarskoj košta od 200 do 250 dinara.“, izjavio je Uroš Kandić državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

U narednom periodu tržišno će se formirati cena na osnovu kretanja na svetskoj berzi samog suncokreta i sirovog ulja. U tom pogledu za Srbiju je posebno referentno kretanje u crnomorskom regionu.

„U crnogorskom regionu trenutno se trguje sirovim suncokretovim uljem na nivou od 1.300 do 1.330 dolara po toni, što je povoljnije u odnosu na prvu polovinu godine kada se ulje prodavalo i po 1.600 dolara po toni“, precizira Kandić.

On ističe da se aktuelne transakcije formiraju na osnovu cene suncokreta starog roda.

„U tom smislu, u ovom trenutku je od najvećeg značaja podatak da je trenutna cena suncokreta novog roda na Produktnoj berzi u Novom Sadu 55 dinara po kilogramu bez PDV“, navodi Kandić

Poređenja radi, prošle godine u septembru, posle žetve, suncokret se otkupljivao za 36 dinara bez PDV.
U resornom ministarstvu ne očekuju probleme u snabdevenosti tržišta uljem. Očekuje se da ćemo posle žetve, koja je u toku, imati sasvim dovoljno suncokreta za sopstvene potrebe, ali i izvoz.

„Republička direkcija za robne rezerve ima dovoljno ulja da interveniše u slučaju bilo kakvih poremećaja u snabdevenosti domaćeg tržišta“, istakao je Kandić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.